Steril szoba

Miért szükséges a sterilszoba illetve a csíraszegény szoba használata a daganatos, leukémiás gyermek és felnőtt betegek számára?

Dr. Harmat György orvosszakértő írása
A Madarász utcai Gyermekkórház igazgatója 1989-2005 között, majd 2005-től 2012-ig a A Heim Pál Gyermekkórház főigazgató főorvosa. 2012-től Alapítványunk orvos tanácsadója.

A daganatos és leukémiás beteg gyermekek és felnőttek kezelése során a gyógyszeres és sugárkezelések célja a daganatos sejtek elpusztítása, szaporodásának gátlása, megakadályozása. Ennek következményeképpen csökken a fehérvérsejtek és makrofágok száma, vagyis a védekezésben résztvevő sejtekből egyre kevesebb képes szembeszállni a kívülről érkező kórokozókkal, baktériumokkal, vírusokkal és gombákkal.

Ezért a kezelés kezdeti fázisában csökkenteni kell a fertőzés lehetőségét. Ennek érdekében a gyermekeket olyan környezetbe kell elhelyezni, amely bizonyos feltételeknek megfelel.

Steril szoba a kórházban

korhazi szobaA gyermek onkológiai kezelését végző kórháznak vannak olyan kórtermei, melyeket e célnak megfelelően alakítanak ki úgy, hogy a bekerülő levegő a hűtés illetve kondicionálás mellett steril légszűrön keresztül kerül a zárt térbe. A levegő nyomása nagyobb, mint a külső légnyomás, ezért belülről kifelé áramlik a levegő, tehát kevés esély van arra, hogy kívülről kerüljön be nem szűrt, úgynevezett körlevegő. Ezek a fizikai és technikai lehetőségek, amelyek a kezelés biztonságát segítik.

Ezen kívül a személyzet, orvosok, ápolók és a szülők, hozzátartozók is csak steril köpenyben, szájmaszkkal mehetnek be ilyenkor a betegekhez. Lehetőleg ilyenkor azt kérjük, hogy csak kevesen látogassák a gyermekeket, és csak azok a hozzátartozók, akik egészségesek.

Hurutos, köhögő, hőemelkedéssel vagy lázas, hasmenéses tünetekkel semmiképpen sem ajánlatos a betegeket látogatni. Ez vonatkozik a későbbi otthoni ápolásra is, hiszen ezek komoly kockázatot jelentenek az immunológiai szempontból veszélyeztetett beteg gyermekek számára.

Lehetőleg a minimumra kell csökkenteni a környezeti fertőzés esélyét, hiszen a táplálék maga is tartalmazhat baktériumokat, gombákat, vírusokat, melyek számát a minimálisra kell redukálni.

Hogyan lehet a gyermekek otthonában ilyen körülményeket kialakítani?

A person cleaning the bathroom sink with a gloveLeginkább külön bejáratú, az utcától vagy a ház folyosójától távol eső kisebb szobát lehet alkalmassá tenni a kezelés alatti otthoni ápolásra. Mindenképpen mosható, tisztítható padló, esetleg frissen kifestett vakolt falak, jól zárható ablakok szükségesek. Megfelelő fertőtlenítő szereket kell beszerezni. Minden bútort, széket, asztalt le kell mosni, és hetente többször fertőtlenítő szerrel letörölni. A textíliát, ágyneműt főző-fertőtlenítő mosás után is érdemes vasalni, magas hőfokon. A gyermek személyes tárgyait, játékait is fertőtleníteni kell: használat előtt és után áztatni, fertőtlenítő szerrel lemosni. Szőrös, plüss anyagokat nem lehet sterilizálni, ezért az ilyen játékok használatát kerülni kell.

Étkezés

levesKülön figyelmet kell fordítani az étkezésre, hiszen normális esetben nagyon sok, egyébként nem kártékony baktérium, gomba kerül a szervezetünkbe. Ebben az esetben azonban, vagyis a gyógyszeres és sugárkezelés után, ezeket nem engedhetjük be a tápcsatornába.

Tehát az ételeket is sterilizálni kell. Erre a legjobb módszer a sütés, főzés, de magas hőfokon és tartósan. Bizonyos ételeket sajnos kerülni kell. Friss zöldséget, gyümölcsöt nem szabad enni csak megfelelő előkezelés után. Ezt pontosan meg kell beszélni a kezelést irányító orvossal, és ki kell kérni a dietetikus, vagyis a táplálkozási szakember tanácsát is.

Élő baktériumflórás ételt, ami egyébként nagyon hasznos: joghurtot, kefirt szintén nem adhatunk csak sterilizálás után. A pasztörizálás, amellyel egyébként a tej kezelése és tartósítása történik, ebben az esetben nem elég hatásos. Ez a módszer csak részben sterilizálja a tejet, és még így is marad bizonyos számú baktérium csíra (élő baktérium), amely egészséges gyermek esetében nem gond, hiszen a gyomorsav és az immunrendszer elpusztítja ezeket. Gyenge immunrendszer esetében azonban ezek megtámadhatják a szervezetet, és végzetes fertőzést okozhatnak. Ugyanez vonatkozik a savanyúságok egy részére is. A káposzta, kovászos uborka készítése során baktériumok végzik a keményítő segítségével a nehezebben emészthető cellulóz, vagyis a rostok lebontását. Ilyen esetben csak magasan hőkezelt, steril körülmények között készült savanyúságot, befőttet lehet enni.

A hús, tojás főzése, sütése is nagyobb figyelmet igényel. A főzött, kész ételeket sem szabad tárolni, még hűtőszekrényben sem, vagy rövid időn belül újra fel kell forralni. A levesek, főzelékek a legjobb táptalajok a baktériumok, gombák számára. Ezek tárolása, ismételt felhasználása nem javasolt.

Az étkezéshez használatos edényeket, eszközöket, poharakat is rendszeresen, tehát naponta többször sterilizálni kell.

A sterilizáláshoz nagyon hasznos a mikrohullámú sütő, amely alkalmas az edények fertőtlenítésére, magas hőfokon vizes gőzben néhány perc alatt el lehet érni a szükséges eredményt.

Háziállatok

kutyasKülön kérdés a háziállatok, kedvencek szerepe. Daganatos, leukémiával kezelt gyermekek otthoni ápolása esetén- bármilyen szeretetre méltó a kutya, macska, madár, aranyhörcsög-, csak távol, lakáson kívül lehet tartani. Erre az időre, amely hónapokat, esetleg éveket is jelenthet, el kell felejteni a közeli érintkezést. Sajnos az állatokban élő kórokozók, baktériumok, vírusok, férgek és egyéb apró, látható (pl. bolhák) vagy láthatatlan lények komoly veszélyt jelenthetnek a kezelés alatt álló gyermekek számára.

Család, hozzátartozók

Napi rendszerességgel lehetőleg csak egy szülő, hozzátartozó foglalkozzon a gyermekkel, és ekkor is fokozott mértékben be kell tartani a higiénés szabályokat.

A szülőknek, hozzátartozóknak is csökkenteni kell a fertőzés esélyét, vagyis érdemes előzetesen szűrővizsgálatokat végezni: orr, torokváladékokat leoltani, széklet-, vizelettenyésztést végezni, és amennyiben szükséges gyógyszeres, antibiotikus kezeléssel kezelni a hozzátartozókat.

Akut megbetegedés, lázas állapot, hasmenés jelentkezése esetén az ápoló személy, rokon sem látogathatja a gyermeket, és a környezetben is oltásokat kell végezni a fertőzések megelőzése érdekében.

Oltások, egyéb kezelések

Doctor giving a child an intramuscular injection in arm, focus on syringeVédőoltások bevezetésével vagy ismétlésével egy sor fertőzés megelőzhető. Elsősorban a gyermekkori oltások ismétlésével, újabb oltások alkalmazásával más bakteriális fertőzés esélye is csökkenthető pl. a pneumococcus kombinált oltással, Haemophilus influensa, influenza oltás adásával.

Az szervezetben esetleg jelen lévő gócokat ki kell irtani, fogászati kezelés is szükséges lehet.

Gombás fertőzéseket is el kell kerülni. Erre elsősorban a nedves, földes helységek hajlamosak, melyek szigetelése hiányzik vagy csak részlegesen került kialakításra. Ezek a szobák nem alkalmasak a betegek kezelésére. Ugyancsak nem lehet vályog (földes, szalmás) épületben ilyen helységet kialakítani.

Teljes gyógyulás

A daganatos, leukémiás betegek kezelése évekig tart. Az ismétlődő igen aktív gyógyszeres és sugárkezelések után könnyebb, kevésbé agresszív kezelési periódus következik. A teljes gyógyulás általában csak 4-5 év múlva mondható ki, de ezt követően is rendszeres ellenőrzés szükséges. A fenti szabályok gondos betartása a teljes kezelési időszakra érvényes, ennek segítségével a fertőzéses szövődmények megelőzhetők és elkerülhetők.TÁMOGATÁS