A leukémiáról

Megközelítőleg naponta egy gyermeket diagnosztizálnak  rákkal Magyarországon. Szerencsére mintegy háromnegyede ezeknek a rákos gyermekeknek meggyógyul. Nagyon jelentős javulás ez az 1950-es évekkel összehasonlítva, amikor a betegség még majdnem gyógyíthatatlan volt.

A leukémia a vér rákos megbetegedése. A leukémiás megbetegedés a csontvelőben alakul ki. A csontvelő a vérképzés alapvető fontosságú szerve, mert ez termeli a vér három fontos alkotóelemét: a fehérvérsejteket, a vörösvértesteket és a vérlemezkéket. A fehérvérsejtek a betegségek leküzdésében, a vörösvértestek az oxigén szállításában, a vérlemezkék pedig a vér megalvadásának elősegítésében játszanak kulcsszerepet.

A leukémiás gyermek csontvelője eddig ismeretlen okból elkezd olyan fehérvérsejteket termelni, amelyek nem fejlődnek megfelelően és önmagukat korlátlanul szaporítják. A korlátlanul szaporodó és feladatukat éretlenségükből adódóan ellátni nem képes fehérvérsejtek fokozatosan „kiszorítják” az egészséges sejteket (vagyis a működőképes fehérvérsejteket, vörösvértesteket és vérlemezkéket), így az egyre növekvő számú kóros sejt mellett egyre kevesebb egészséges sejt termelődik a leukémiás gyermek szervezetében.

Amikor a kóros fehérvérsejtek már olyan nagy tömegben szaporodtak el, hogy „nem férnek el a csontvelőben” és kiszabadulnak a vérkeringésbe, a gyermekben megjelennek a leukémia első tünetei (fertőzések, vérszegénység, vérzések).

A leukémia fajtái között nagyon sok szempontból lehet különbséget tenni. Alapvetően beszélhetünk a folyamat jellege, lefolyása alapján akut és krónikus leukémiáról. Az akut leukémiás gyermek esetében általában néhány hónap alatt felfedezik a leukémiás megbetegedést, mert a leukémiás sejtek ebben a csoportban gyorsan osztódnak, hamar elárasztják a szervezetet. A krónikus leukémiás gyermek nagy többségénél azonban a leukémiás megbetegedés csak lassan, évek alatt alakul ki, az első években nem okoznak komoly tüneteket és gyakorta véletlen vérképellenőrzés kapcsán észlelik. Aszerint, hogy a leukémiás folyamat milyen típusú vérsejtet érint, nagyon sokféle leukémia létezik, de alapvetően a fehérvérsejteket érintő forma fordul elő leggyakrabban. Két fő típusa az úgynevezett myeloid és a limfoid leukémia.

A leukémia típusaival, okaival, tüneteivel, diagnózisával és kezelési módszereivel kapcsolatban lásd az ilyen elnevezésű almenüpontokban közölt részletes információkat.

TÁMOGATÁS