A leukémia

A leukémia a vér rákos megbetegedése, ezért is hallgat még a vérrák és a fehérvérűség elnevezésekre is.

Milyen betegség a leukémia?

A leukémia a vérképző rendszer rosszindulatú daganatos megbetegedése, melyre a vérképzésben résztvevő csontvelői sejtek kontrollálatlan szaporodása jellemző.

A leukémiás megbetegedés a csontvelőben alakul ki. A csontvelő a vérképzés alapvető fontosságú szerve, mert ez termeli a vér három fontos alkotóelemét: a fehérvérsejteket, a vörösvértesteket és a vérlemezkéket. A fehérvérsejtek a betegségek leküzdésében, a vörösvértestek az oxigén szállításában, a vérlemezkék pedig a vér megalvadásának elősegítésében játszanak kulcsszerepet.

A vér és a csontvelő

Vérünk sejtjeinkhez szállítja az oxigént a tápanyagokat, hormonokat és más építőanyagokat, melyek segítségével tud szervezetünk gördülékenyen működni.A vér szerepe kiemelkedő a sejtjeinkben képződött salakanyagok elszállításában is, és a fertőzésekkel szembeni védelmében.

A vérsejtek a vöröscsontvelőben képződnek, normálisan esetben mindig csak annyi vérsejt termelődik, amennyi az elpusztult vérsejtek pótlására szükséges,

A leukémiás gyermek csontvelője eddig ismeretlen okból elkezd olyan fehérvérsejteket termelni, amelyek nem fejlődnek megfelelően és önmagukat korlátlanul szaporítják.

A korlátlanul szaporodó és feladatukat éretlenségükből adódóan ellátni nem képes fehérvérsejtek fokozatosan „kiszorítják” az egészséges sejteket (vagyis a működőképes fehérvérsejteket, vörösvértesteket és vérlemezkéket), így az egyre növekvő számú kóros sejt mellett egyre kevesebb egészséges sejt termelődik a leukémiás gyermek szervezetében.

Amikor a kóros fehérvérsejtek már olyan nagy tömegben szaporodtak el, hogy „nem férnek el a csontvelőben” és kiszabadulnak a vérkeringésbe, a gyermekben megjelennek a leukémia első tünetei:

  • fertőzések
  • vérszegénység
  • vérzések
  • és a leukémia tünetei a bőrön

A leukémia fajtái között nagyon sok szempontból lehet különbséget tenni. Alapvetően beszélhetünk a folyamat jellege, lefolyása alapján akut és krónikus leukémiáról.

Az akut leukémiás gyermek esetében általában néhány hónap alatt felfedezik a leukémiás megbetegedést, mert a leukémiás sejtek ebben a csoportban gyorsan osztódnak, hamar elárasztják a szervezetet.

A krónikus leukémiás gyermek nagy többségénél azonban a leukémiás megbetegedés csak lassan, évek alatt alakul ki, az első években nem okoznak komoly tüneteket és gyakorta véletlen vérképellenőrzés kapcsán észlelik.

Aszerint, hogy a leukémiás folyamat milyen típusú vérsejtet érint, nagyon sokféle leukémia létezik, de alapvetően a fehérvérsejteket érintő forma fordul elő leggyakrabban. Két fő típusa az úgynevezett myeloid és a limfoid leukémia.

A leukémia típusaival, okaival, tüneteivel, diagnózisával és kezelési módszereivel kapcsolatban lásd az ilyen elnevezésű almenüpontokban közölt részletes információkat.

A leukémia túlélési esélye

Megközelítőleg naponta egy gyermeket diagnosztizálnak rákkal Magyarországon. Szerencsére mintegy háromnegyede ezeknek a rákos gyermekeknek meggyógyul. Nagyon jelentős javulás ez az 1950-es évekkel összehasonlítva, amikor a betegség még majdnem gyógyíthatatlan volt, tehát elmondható, hogy a manapság a leukémia túlélési esély 70-80 % körül mozog.

TÁMOGATÁS