A leukémia diagnosztizálása

A leukémia diagnosztizálása során nem találunk kizárólagosan erre a betegségre jellemző tüneteket A daganatos gyermekek vizsgálatokra általában hosszabb-rövidebb ideje fennálló panaszokkal, tünetekkel kerülnek el vagy szűrővizsgálatok alapján merül fel a betegség gyanúja.

Az onkológiai diagnosztikában a gyermek vizsgálatakor meg kell bizonyosodni róla, hogy valóban daganat áll-e a tünetek hátterében. Amennyiben igen, a gyermek vizsgálatakor meg kell határozni a daganat nagyságát és az esetleges áttétek jelenlétét a nyirokcsomókban és a távoli szervekben.

A gyermek vizsgálatakor meg kell vizsgálni a daganat szövettani típusát, a beteg gyermek általános állapotát, valamint a társ-és kísérő betegségeket.

Nagyon sok információ kapható a beteg gyermek részletes kikérdezésével és fizikális vizsgálatával, amely a beteg gyermek megtekintését, szerveinek megtapintását és meghallgatását jelenti.

Az orvos és a daganatos gyermek első személyes találkozását egészíti ki a műszeres és laboratóriumi vizsgálatok egész sora.

A teljes és részletes kórtörtének ismerete mellett

a diagnosztikai eljárások a következők lehetnek:

  • Csontvelő aspiráció vagy biopszia: az eljárás során a szegycsont vagy a csípőcsont csontvelőjéből vesznek mintát, amit aztán szövettani módszerekkel elemeznek.
  • Vérvizsgálatok (vérkép, vérkémiai vizsgálatok, kenet).Melyek során felismerhetők az a kóros leukémiás fehérvérsejtek és jellegük is meghatározható, tehát a leukémiás megbetegedés típusa is megállapítható.
  • Képalkotó vizsgálatok: röntgen, CT, MR, ultrahang.
  • Nyirokcsomóbiopszia: a megnagyobbodott nyirokcsomóból mintát vesznek, és szövettani módszerekkel elemzik.Itt vélhetően a limfómák valamely fajtájával lesz dolgunk
  • Lumbálpunctio: vékony tűvel a deréktájon beszúrva közvetlen a gerincvelő mellől agyvizet lehet venni, amit szintén szövettani módszerekkel lehet elemezni.

Amennyiben a leukémia tüneteit a vérkép és a csontvelő vizsgálat is megerősíti, úgy a megfelelő terápia kiválasztásához szükséges még megállapítania betegség:

  • fennállását
  • kiterjedését
  • stádiumát
  • pontos típusát

A vér rák kezelése akkor lesz sikeres, ha az alapos diagnózissal feltérképeztük a leukémia fajtáit és a betegség részleteit. Leggyakoribb kezelesési mód a csontvelő átültetés.TÁMOGATÁS