Zsófia a jövőbe tekint

A tizenkilenc éves Zsófinál 2012-ben diagnosztizáltak rákot. Azóta sok minden történt vele.
Zsófia édesapjával, Mihállyal készítettünk interjút.

– Eleven, tűzrőlpattant lány volt, aztán egyik napról a másikra fáradékony és aluszékony lett. Elvittem gyerekorvoshoz, aki azt mondta, hogy valami probléma van, vigyem el szemészhez, mivel hirtelen kancsal lett. Bajára már mentő vitte őt kórházba, mert rosszul lett. Az ottani kórházban jelezték, hogy nagyon komoly a baj, így mentővel továbbvitték Szegedre. Agyi nyomás keletkezett nála, ez okozta a kancsalságot. Szegeden azonnal lecsapolták az agyvizet, ezzel csökkent a hirtelen keletkezett nyomás. Ezt tíz-tizenöt alkalommal megismételték nála. Fél oldalára lebénult, emiatt az intenzív osztályra került át. Több vizsgálat is kimutatta, hogy három kisebb daganat található a szívétől három centiméterre és egy az agyában.

Az édesapa elmondása szerint lánya nagyon jó beteg volt, a legnehezebb helyzetekben is kitartott. Zsófi esete annyira speciális, hogy egy kizárólag külföldről beszerezhető gyógyszert, emellett pedig kemoterápiás kezelést kapott. Leginkább az viselte meg, hogy a kezelések hatására elvesztette a gyönyörű haját.

– Zsófinak most jók az eredményei. Június 2-án megyünk kontrollra, ahol hasi ultrahangot, mellkasröntgent és vérképvizsgálatot végeznek. A daganatok nem múltak el, betokosodtak, de stagnálnak és szerencsére nem nőttek sem a mellkasában, sem az agyában. A mozgáskoordinációjából lehet észrevenni egyedül, hogy – az agydaganat miatt – egyensúlyi problémái vannak.

Zsófi egy ruhakészítő iskolába jár. Szociális érzékenysége miatt tovább szeretne tanulni szociális gondozónak.

Zsófia a családtámogatási programunkban vesz részt, amely programot az adó 1 százalék felajánlásokból finanszírozunk.

TÁMOGATÁS