Viviennél kiújult betegsége

Vivien októberben lesz három éves. Két éve diagnosztizálták ALL-lel. Az ALL egy, a vérképzőrendszerből kiinduló rosszindulatú betegség, melyben a fehérvérsejtek éretlen, normális, védekezsre még nem képes formái felszaporodnak, és a csontvelőben a normális véralkotó sejteket termelő sejtek működését visszaszorítják. Ezért a vérben a normálisan jelenlévő sejtek eltűnnek és helyüket leukémiás sejtek foglalják el.

Az interjút Vivien édesapjával, Zsolttal készítettük.

– 2015-ben egy vérkép alapján diagnosztizálták Viviennél az akut leukémiát. Különösebb tünete nem volt, az utolsó napokban volt fáradékonyabb, fehérebb. A vérvétel kimutatta, hogy extrém magas a fehérvérsejtszáma. Egyből elküldtek Szombathelyre minket, ahol megkezdték a kemoterápiás kezelését. Tavaly januárban ezt véget ért. Utána otthon voltunk fenntartó kezelésen, majd novemberben kaptuk a rossz hírt egy csontvelővizsgálat után: megint vannak rossz sejtek. November óta Vivien ismét kórházban van, jelenleg Pesten vagyunk, Vivien speciális kezelést kap a Szent László Kórházban: ez egy immunterápia, ami elég új dolog Magyarországon. A végső cél a transzplantáció lenne, de eddig nem sikerült Vivient az ehhez szükséges állapotba hozni. Nehezen viseljük. Azt tudom üzenni a hasonló helyzetben lévőknek, hogy nagyon fontos a hit.

– Viven összességében jól viseli a kezeléseket, habár a kemoterápia hatásaként lenullázódott az immunrendszere, bár nyilván ez is volt a cél. Közben összeszedett egy tüdőgyulladást is, nagyon nehezen gyógyult meg. Állapota egyébként általában jó, azon kívül, hogy időnként belázasodik. Nagyon szeret – például kirakós játékkal – játszani, sok mesét néz, vidám kislány. Ez most számunkra is egy új szituáció itt Pesten, próbáljuk felvenni a ritmust.

Vivien családtámogatási programunkban vesz részt, amely programot az adó 1 százalék felajánlásokból finanszírozzuk.

TÁMOGATÁS