„Valentina egy igazi harcos”

A most egyéves Valentinánál közvetlenül a születése után diagnosztizáltak leukémiát, a kislány egy igazi harcos, aki jelenleg gyógyszeres fenntartókezelést (A fenntartó kezelés alatt alacsony dózisú gyógyszeres terápiát alkalmaznak, hogy elpusztítsák a fennmaradó ráksejteket-a szerk.) kap.

Az interjút Valentina édesanyjával, Máriával készítettük.

– Gondozott terhességem (A terhesgondozás törvényben előírt kötelező feladat, melyet terhesgondozói szakrendelésen, vagy magánrendelésen végeznek. A terhesgondozás célja, hogy minden olyan kóros állapotot időben felismerjen az orvos, amely az anya, illetve a baba egészségét veszélyeztetheti. – a szerk.) volt, azt mondták az orvosok, hogy nincs semmi baj. Amikor megszületett a pici, és vitték fürdetni, akkor jöttek ki rajta apró lila foltok. Ütésnyomoknak tűntek, azt feltételezték, hogy esetleg elestem vele. A szülést megelőzően másfél hónapot kórházban töltöttem, mert nagyon magas volt a vérnyomásom, így el sem eshettem. Később vírusfertőzésre gyanakodtak, meg arra, hogy a szülés közben megnyomódhatott a kis teste. A szülést követő három és fél órára a gyermekorvos közölte velem, hogy a kislányom leukémiás, nem valószínű, hogy túléli a másnapot.

Valentinát a Tűzoltó utcai gyermekklinikára szállították át, ahol először egy gyengébb kemoterápiát kapott, amely nem használt neki. Az első két napban nőtt a fehérvérsejtek száma, így ötnapos korától egy erősebb kemoterápiás kezelést kellett kapnia. Nem sokkal később tüdőgyulladás nehezítette a gyógyulását.

– A tüdőgyulladás után lélegeztetőgépre kellett kapcsolni Valentinát, emiatt még egyéves kora ellenére nem tud egyedül ülni, de hát majd behozzuk a lemaradást. A kemoterápia is csak féken tartotta ezt a betegséget. Szeptember 14-én csontvelő-transzplantációja volt. A Tűzoltó utcában öt és fél hónapig volt az intenzív osztályon, ahol nyálkahártya-gyulladása is volt, kihullott a hajacskája, és gyomorszondán keresztül táplálták. Most hetente járunk kontrollvizsgálatokra: vérvételre, csontvelővizsgálatra, emellett pedig gyógyszeres kezelést (azaz fenntartókezelést – a szerk.) kap.

– Tovább nehezítette a helyzetünket, hogy az orvosok nem láttak még ilyen esetet. Utoljára huszonöt évvel ezelőtt volt ilyen Magyarországon, külföldön is csak három eset fordult elő, így külföldi orvosokkal konzultáltak, hogy milyen kezelést kapjon. A korházban azt mondták, hogy Valentina egy igazi harcos!

Alapítványunk tiszta szívből kívánja a kicsi Valentinának, hogy végleg gyógyuljon meg, és soha többé ne kelljen szembenéznie ezzel a szörnyű betegséggel!

Valentina a családtámogatási programunkban vesz részt, amely programot az adó 1 százalék felajánlásokból finanszírozunk.

TÁMOGATÁS