Szabolcsban hatalmas erő van

A hároméves Szabolcsnál novemberben diagnosztizáltak leukémiát. Ez Szabolcs és egész családja életét megváltoztatta.

Az interjút Szabolcs édesanyjával, Szilviával készítettük.

– November elején voltunk háziorvosnál, mert Szabolcsnak nem volt étvágya. Mivel jó súlyban volt, nem írt föl neki semmit az orvos. Megnézték a vérképét, hátha vérszegénység vagy valami más okozza az étvágytalanságát. Másnap elmentünk a vérvételre, este pedig hívott minket a háziorvos telefonon, hogy azonnal menjünk vissza hozzá, mert nagyon extrém Szabolcs fehérvérsejtszáma. Végül a klinikán kötöttünk ki, ahol több vizsgálatot végeztek rajta, de nem jöttek rá a probléma okára. Föltételezték, hogy vírusos fertőzés okozta a fehérvérsejtszám emelkedését. Ezt követően még kétszer vért vettek tőle, de az eredmények továbbra sem javultak. Ekkor csontvelő-biopsziát (Csontvelői mintavételre akkor kerül sor, ha az orvos a tünetek és a vérkép eltérések alapján, valamilyen csontvelő eredetű betegség fennállására gondol.- a szerk.) végeztek, ami kimutatta, hogy a csontvelőben kilencvennyolc százalékban találhatóak meg daganatos sejtek.

Szabolcs a leukémia azon ritka típusában szenved, amely a gyerekek egy-két százalékát érinti. Gyógyszeres kezelést kap, melynek lényege, hogy meggátolja a rossz sejtek továbbszaporodását; ezáltal a többi rákos sejt is elpusztul utánpótlás hiányában.

– Eleinte hetente jártunk vérvételre, hogy lássuk, használ-e a gyógyszer. Szerencsére minden rendben van, mellékhatásai sincsenek. Jelenleg havonta járunk vissza a kórházba vérvételre és egyéb vizsgálatokra. A fehérvérsejtszáma jóval alacsonyabb lett, a kóros sejtek száma szintén csökkent. Legközelebb lesz egy vese- és májfunkció-vizsgálat, de a továbbiakat még nem tudjuk.

– Szabolcs nem sokat észlel a betegségéből. Nyilván a vizsgálatokat nehezebben viselte, de ettől függetlenül pörgős, tombolós kisfiú. Hatalmas erő van benne, az étvágya is egyre jobb. Szabadidejében pedig imád a testvérével játszani.

Alapítványunk tiszta szívből kívánja Szabolcsnak, hogy végleg gyógyuljon meg, és többet ne kelljen szembenéznie ezzel a betegséggel!

Szabolcs a családtámogatási programunkban vesz részt, amely programot az adó 1 százalék felajánlásokból finanszírozunk.

TÁMOGATÁS