Panna egy életvidám pozitív személyiség

A tizenegy éves Panna nagyon nyitott kislány, aki hamar beilleszkedik aktuális közegébe, senki nem mondaná meg róla, hogy legyőzött egy szörnyű betegséget.

Az interjút édesanyjával, Anitával készítettük.

– Először féléves korában volt epilepsziás rohama, amit gyógyszerekkel jól kontrolláltak. Később már nem lehetett elérni rohammentességet, napi nyolc-tizenkét rohama volt. Egy MRI-vizsgálat alkalmával derült ki, hogy elváltozást találtak a bal halántéklebenyében, amit el is távolítottak huszonkét hónapos korában. 2011-ben újra előjöttek a rohamai. A rohamok másfajták voltak az előzőekhez képest, de újra kezdődtek. Gyanakodtak az orvosok, hogy visszajöttek az epilepsziarohamok maradványként a műtét után. Panna gyógyszereket kapott, de nem értünk el semmiféle hatást. Egy kontroll MRI-vizsgálat kimutatta, hogy kiújult a daganat a bal halántéklebenyén. 2015-ben újra meg kellett műteni, akkor azonban az egészet eltávolították. Jelenleg tünetmentes, most gyógyszermentes időszakban vagyunk, nincsenek rohamai, nincs jele annak, hogy kiújult volna a daganat. Remélem, a kontrollon továbbra is pozitívumokat tudnak mondani az orvosok.

– Nehéz volt ez az időszak, lelkileg nem volt támaszom. Pannával jól viseltük. Soha egy szó sem esett a betegségéről. Jó orvosokat fogtunk ki, Panna szerette őket.

– A műtét és a daganat következtében Panna értelmi fogyatékos és autista lett. Speciális iskolába jár, ahova hasonló problémával küszködő gyerekek járnak. Könnyen beilleszkedett, környezete teljes egészében befogadta és nagyon jól érzi magát közöttük.

Panna családtámogatási programunkban vesz részt, amely programot az adó 1 százalék felajánlásokból finanszírozzuk.

TÁMOGATÁS