Panka története

A három és fél éves Pankánál leukémiát diagnosztizáltak, szerencsére időben, így 2017 decemberéig fenntartó kezelésben fog részesülni.

Az interjút Panka édesanyjával, Angelikával készítettük.

Lázas állapotok követték egymást, Panka többször volt lázas/többször belázasodott, de nem volt gyanús a dolog. Azt hittük, hogy a testvére – aki óvodás – szállítja haza a torokgyulladást és az egyéb betegségeket. A torokgyulladásból fülgyulladás, majd láz lett. Az volt feltűnő, hogy a betegségek közti időszakban is hőemelkedése volt, és gyengének érezte magát. Laborvizsgálatot kértünk, ahol akkor nem derült ki semmi, nem gyanakodtunk komolyabb dologra. A harmadik-negyedik laborvizsgálatnál kértek minket, hogy menjünk el Szegedre, ahol kivizsgálják Pankát. Ott szembesítettek minket a diagnózissal: Panka leukémiás.

Panka a diagnózis felállítása után kemoterápiás kezelésben részesült 2015. december elsejétől 2016. augusztusáig, ezt követően pedig fenntartó kezelést fog kapni.

– A kezelés elejét Panka rosszul viselte, nagyon sokat fogyott, nem akart enni. Volt egy mélypont, onnantól pedig sokkal jobban kezdett lenni. Az eredményei is jók lettek és jobban is viselte a kezeléseket. Egyre erősebb és jókedvűbb lett.

– Nekem is voltak mélypontjaim, de segít, hogy látom a gyerekem gyógyulását. Az orvosok és a nővérek is nagyon sokat segítettek, így teljes bizalommal vagyunk irántuk, hogy meg fog gyógyulni Panka.

Panka imádja a meséket, elkezdett babázni. Ha minden jól alakul és megerősödik, akkor egy év otthon töltött időszak utána az óvodát is megkezdheti.

Panka családtámogatási programunkban vesz részt, amely programot az adó 1 százalék felajánlásokból finanszírozunk.

TÁMOGATÁS