„Olivér végig mosolygós maradt”

A hétéves Olivér imád társasjátékozni, játszani. Tavaly diagnosztizáltak nála leukémiát, amit sikeresen legyőzött.

Az interjút Olivér édesanyjával, Eszterrel készítettük.

– Tavaly áprilisban nindzsásat játszottak az óvodában, amikor megrugdosták a lábát. Másnap reggel tizenhat folt volt a lábán, amit meg is mutattam az óvónőnek. Ezek a foltok egy hónap múlva is megvoltak, ezért laborvizsgálatot kértünk. Május 5-én délután már az intenzíven voltunk, 6-án helikopterrel vittek be minket Pécsre. Ezt követően vért, trombocitát kapott, majd elvégeztek nála egy csontvelő-vizsgálatot, melyből kiderült, hogy leukémiás. Másnap lecsapolták a gerincét. (A csontvelő-vizsgálat mellett szükséges megnézni azt is, hogy az agyban vagy a gerincvelőben jelen van-e a betegség. Erre szolgál a gerinccsapolás – a szerk.) A gerinccsapolás kimutatta, hogy agyi érintettsége még nincsen a betegségnek. Május 8-án megkezdték a kemoterápiás kezelést. Kétszáznyolc óra kemoterápiát kapott a fiam.

Olivér szervezete nagyon jól reagált a kezelésekre. A vizsgálatokkor kiderült, hogy a rákos sejtek száma mindig tíz százalék alatt volt.

– hogy megvolt az utolsó lumbálása mert az aktív kezelés után még volt négy. Január óta fenntartó kezelést kap, emellett pedig kéthetente járunk kontrollvizsgálatokra, ami vérvételt és egyéb vizsgálatokat jelent. Olivér fehérvérsejtszámának három-négyezer között kell lennie
Olivér még otthon van, de már alig várja, hogy újra óvodás lehessen és visszatérjen a közösségbe. Édesanyja elmondása szerint betegségét végig mosolyogva tűrte.

Olivér a családtámogatási programunkban vesz részt, amely programot az adó 1 százalék felajánlásokból finanszírozunk.

TÁMOGATÁS