„Minden nap egy ajándék. Köszönet, hogy együtt vagyunk”

Zalán élete 2012-ban vett éles fordulatot, amikor vese daganatot diagnosztizáltak nála.

Édesanyjával, Judittal készítettünk interjút.

2012-ben az akkor egyéves Zalán mászás közben leesett az ágyáról. Nem tűnt úgy, hogy komoly lenne a baj, azonban édesanyja elvitte őt a kórházba. Ott ultrahangos vizsgálattal megállapították, hogy az eséstől nem sérült meg, azonban egy három centis képződményt találtak a veséjén. Később a szövettani vizsgálat kimutatta, hogy rosszindulatú daganatról van szó. Két nap múlva már el is kezdték a kemoterápiás kezelést, amit Zalán nagyon nehezen viselt. Egy hónap kezelés után a tumor mérete nem csökkent, ezért műtéttel eltávolították a daganatot és az érintett vesét is. A műtétet egy tízhónapos kezelés követte, háromheti rendszerességgel.

„Most félévente kontrollra járunk: vérvételre és MRI-kontrollra. Szerencsére nem újult ki a daganat. Lesz még egy éves vizsgálat, amikor minden hosszú távú hatást vizsgálnak, például testi növekedést/fejlődést, szívet, tüdőt, hallást, csontsűrűséget – mindent, ami esetleg károsodhatott. Áprilisban megyünk a következő vizsgálatra. Minden vizsgálat előtt izgulunk, de bizakodunk.”

„Ha korházba megyünk, engem nagyon megvisel. Zalánt szerencsére nem, mert még picike volt, nem emlékszik rá. Minden nap egy ajándék. Köszönet, hogy együtt vagyunk. Akkor ez volt a feladat, és megcsináltuk, hétről hétre és napról napra. Ilyen pici gyerekkel az ember nem ért rá gondolkodni, csak csinálni kellett.”

Zalán a vele egykorú kisfiúk életét éli; játszik, óvodába jár, ahol nagyon sok barátja van. Kívánjuk neki, hogy az áprilisi kontroll eredményei jók legyenek, és soha többet ne kelljen szembenéznie ezzel a szörnyű betegséggel!

Zalán családtámogatási programunkban vesz részt, amely programot az adó 1 százalék felajánlásokból finanszírozunk.

TÁMOGATÁS