Luca története

Luca életvidám, harmadikos kislány. Kedvenc időtöltése a babáival való játék, a zenehallgatás és a tánc. A kicsi lány felvette a harcot a leukémiával…

Luca állapota jelenleg kiváló, igaz a kritikus öt évből még csak egy év telt el. Szeptemberben kezdte a harmadik osztályt, a matematika kivételével eddig minden tantárgyból jól vette az akadályokat. Édesanyja elmondása szerint Luca sokat küzd a számolással, emiatt elvitte Győrbe a pedagógiai szakszolgálathoz is, hogy felmérjék a kislány matematikával kapcsolatos készségeit.

Luca édesanyja így emlékszik vissza a betegség kezdeti időszakára:

Akkoriban elég sokat volt beteg. Egyre jobban és egyre többször kezdett fájni a lába. Az ember nem gondol rögtön a legrosszabbra. Elkezdtem Győrött orvosokhoz vinni, immunvizsgálatoktól kezdve mindent elvégeztek, azonban az eredmények nem mutattak ki semmit. Végül Pesten kötöttünk ki, ahol gyermekkori ízületi gyulladást állapítottak meg nála, s ez a diagnózis még jó néhányszor megismétlődött. Utólag már másképp értékelem a helyzetet, tudhattam volna, hogy komoly a baj, hiszen rengeteg bevérzés volt a lábán. Akkor azt hittem, csak beütötte, később kiderült, hogy ez a leukémia egyik tünete. Falfehér volt, nem volt a régi önmaga, és a hasa is megnőtt. Egyik hétfőn nagyon rosszul lett, felvittem Pestre. Csontvelőből megállapították a leukémiát. Mai napig nagyon nehéz. Ha már hőemelkedése van, tiszta görcs vagyok. Nézem minden mozdulatát, hogy nehogy visszaessék. Luca nem fogta fel teljesen, hogy mi történik vele. Tudta, hogy leukémiás, de azt, hogy pontosan mi is az, azt nem tudja. Nem is akarom, hogy tudja. A kemoterápia mellékhatásaként sokszor volt lázas és magába fordult. Alig kommunikált és tv-t sem nézett.”

Luca a kórházban legtöbbször színezéssel, festéssel, zenés videók nézésével foglalta el magát. Manapság is ezek a legkedvesebb elfoglaltságai, s most, hogy már tud olvasni, sokszor elvonul szobájába és olvasgat. Érdeklődést mutat a fodrászat és a gyermekek iránt, így az is elképzelhető, hogy később a kis Lucából óvonő lesz.

Luca kéthavonta jár vérvételre és négyhavonta esedékes a teljes kivizsgálás pesten. Szerencsére minden eredménye negatív, így édesanyja bízik abban, hogy hamar letelik a kritikusnak számító öt év.

Bízunk benne, hogy Luca számára egy rossz emlék marad a sok korházban töltött idő, s büszkék vagyunk rá, amiért ilyen bátran és hősiesen felvette a harcot ezzel a komoly betegséggel! Kívánjuk, hogy továbbra is őrizze meg egyéniségét, s váltsa valóra álmait!

Luca 2012 óta családtámogatási programunkban vesz részt, amely programot az adó 1 százalék felajánlásokból finanszírozunk.

TÁMOGATÁS