Gergő nemsokára megkezdheti kajakedzéseit

A most tizenhat éves Gergőnél januárban diagnosztizálták a szörnyű betegséget, melynek kezelése májusban ért véget.

Az interjút Gergő édesanyjával készítettük.

– Januárban kezdődött az egész. Bal oldalon a nyakán nőtt egy öklömnyi csomó. Elmentünk orvoshoz, aki vért vett. A vérkép nem lett neki rossz, de az ultrahangon látszódott, hogy meg van nagyobbodva a nyirokcsomó. Fölküldtek minket Pestre, ahol biopsziát vettek a nyakából és a csontvelőből, amiből megállapították, hogy Gergőnek Hodgkin-limfómája (a nyirokrendszer egyfajta rosszindulatú daganatos burjánzása, melynek kezelése napjainkban egyre eredményesebb, jelenleg a legsikeresebben kezelhető hematológiai tumoros megbetegedés – a szerk.) van.

– Most voltunk egy átfogó vizsgálaton, aminek az eredményét még várjuk. A kemoterápiára igen jól reagált a szervezete, láthatóan összement a csomó. Műteni és sugarazni nem is kellett. Voltak a kezelés alatt nehezebb és könnyebb időszakok, sokszor fáradt és levert. Egyszer csúsztunk egy hetet, mert a kezelés mellékhatásaként övsömör jött ki nála. Rendben folyt le a kezelés, Gergő közben pihent, lelkileg nagyon jól viselte az egészet, nem fájt neki, ezért nem tartotta és ma sem tartja magát betegnek. Jól állt hozzá az egész betegségéhez.

– Szülőként nehezen éltem meg, mai napig kiráz a hideg. A szülőnek támogatni kell a gyerekét, és nem szabad mutatni, hogy mennyire fáj. Nagyon erősnek kell lenni.

– Gergő magántanuló volt a kezelések alatt, hetente kétszer járt be, már hét tantárgyból le tudott vizsgázni, a többiből augusztusig kértünk halasztást. Ricsi informatikus szeretne lenni, emellett versenyszerűen kajakozik, szerencsére kiskora óta megvan benne a versenyszellem. Idén nyáron már újrakezdheti az edzéseket. Augusztusban megy a kajakostársaival Olaszországba, de egyelőre segítőként, nézőként.

Gergő családtámogatási programunkban vesz részt, amely programot az adó 1 százalék felajánlásokból finanszírozzuk.

TÁMOGATÁS