Fruzsina kitartása

Fruzsina ötéves, Down-kóros kislány, aki legyőzte a leukémiát.

Az interjút Fruzsina édesanyjával, Anikóval készítettük.

„Életvidám, huncut kislány, kedvence a zene és a tánc. Ő a mi kis gyémántunk.”

Veleszületett állapota miatt Fruzsinának fokozott orvosi ellenőrzésekre volt szüksége már élete első éveiben is. Nagyon szépen fejlődött, a betegségek elkerülték, már beszélni is elkezdett, és mindent megértett, amit mondtak neki.

2013 áprilisában minden megváltozott. Fruzsina feltűnően fáradékony lett, hosszabb sétáknál fájlalta a lábát. Ezután kezdődött meg a kálvária, aminek során öt hónapon keresztül szülei kórházról kórházra jártak vele, hogy kiderítsék, mi a baj. Borzasztó fájdalmai voltak, folyamatosan begyulladtak az ízületei. Millió vizsgálat, és szinte folyamatos kórházban lét után kiderült, hogy leukémiás.

– Szerencsére Fruzsina két és fél éves volt ekkor. Azt tapasztaltam, hogy sokkal könnyebben viselte, mint a nagyobb gyerekek, akiknek nagyobb betegségtudatuk van. Az orvosok nagyon jól álltak hozzá a helyzethez. Játékosan kezelték, hogy minél kevesebb lelki fájdalmat, megrázkódtatást okozzanak. Mindmáig szívesen, játszva és nevetve megy be a kontrollvizsgálatokra. Összeteszem a két kezemet, amilyen orvosok a Tűzoltó utcai gyermekklinikán vannak.

– Már befejeztük a fenntartókezeléseket, túl vagyunk rajta és próbálunk minél kevesebbet foglalkozni a múlttal, hogy rögzüljön Fruzsinában. Szeptemberben lesz a következő nagyobb záróvizsgálat.

Fruzsina óvodás, sikerrel illeszkedett be a közösségbe.

– Sokkal betegesebb, sokkal több mindent elkap, mint a többiek, ennek ellenére azt láttam jobbnak, miszerint vállaljuk azt, hogy sűrűbben elkap betegségeket. Ezen túlleszünk, de integrálódjék a közösségbe, ne zárkózzék be. Nagyon örülök, amiért szépen alakul a felzárkóztatása, hiszen eddig megszokta, hogy csak rá figyelnek és nehezen nyitott a többi gyerek felé, zárkózott volt. Most jó látni, hogy egyre nyitottabb, vele egyidős gyerekekkel barátkozik.

Fruzsina családtámogatási programunkban vesz részt, amely programot az adó 1 százalék felajánlásokból finanszírozunk.

TÁMOGATÁS