Erik szeretné befejezni az iskolát

A tizenhat éves Eriknél tavaly májusban diagnosztizáltak leukémiát, jelenleg kemoterápiás kezelést kap.


Az interjút édesanyjával, Tündével készítettük.

– Tavaly januárban vittem el a körzeti orvoshoz, mert nagyon sápadt volt, sokat szédült, izzadt. Akkor a doktornő írt fel gyógyszereket. Ezt követően elkezdett vérezni az orra, arra kapott kenőcsöt. Május 16-án alvadt vér jött az orrából. Azonnal bevittük a kórházba, ahol elégették az orrában az ereket, majd vért vettek tőle, mert a doktornőt nem hagyta nyugodni Erik sápadtsága valamint tünetei. A vérvétel kimutatta, hogy leukémiája van.

– Ezt követően bent maradtunk a kórházban, rá két napra beültették a portot (A Port-katéter egy kis fémkazetta gumi felsőrésszel, melyet a mellkas bőre alá ültetnek be. A katéter a bőr alatt, a kulcscsontnál egy vénába, majd a szívhez vezet. Vérvétel vagy transzfúzió esetén a nővér egy tűt vezet a porton lévő gumi felsőrészbe – a szerk.), majd elkezdődött a kemoterápiás kezelés, amit májusig kap. Két kezelésre allergiás lett, hirtelen megdagadt a szája, füle, arca, foltok jöttek ki rajta, eszméletét vesztette. A szeptember nagyon nehéz volt neki, négy hétig nem tudott sem enni, sem inni. Háromszor majdnem elveszítettük őt, de szerencsére nem történt meg. Ha minden jól meg, akkor májustól már gyógyszeres fenntartókezelést fog kapni. A csontvelővizsgálat kimutatta, hogy már nincsen rákos sejtje, jól reagál a kezelésekre. Hét gyerekem van, Erik a legkisebb. Teljesen felborult az életünk, ápolási segélyt kapok, a férjem jön-megy, ő sem tud dolgozni.

Erik magántanulóként tanul, szerencsére jól megy neki, de vizsgát kell tennie. Tervei között szerepel, hogy befejezze az iskolát, jogosítványt szerezzen és autója legyen.

– Egyre nehezebben viseli betegségét, mostanra elfáradt lelkileg és fizikailag egyaránt. Ez az egész család számára nehéz időszak. Szülőként ezt nagyon nehéz volt feldolgoznom, sokszor kimentem sírni, hogy Erik ne lásson gyengének. Járunk gyülekezetbe, imádkozunk Istenhez, hogy minden rendben legyen.

Erik családtámogatási programunkban vesz részt, amely programot az adó 1 százalék felajánlásokból finanszírozunk.

TÁMOGATÁS