Dorka ismét iskolába jár

Dorka szeptemberben kezdte a nyolcadik osztályt. Bár még csak tizennégy éves, szembenézett a leukémiával, jelenleg pedig fenntartó kezelésben részesül.

Az interjút édesanyjával, Edittel készítettük.

– Decemberben elhúzódó felső légúti megbetegedése volt. Január 4-én belázasodott, az arcát fájlalta. A fül-orr-gégészeten arcüreggyulladást állapítottak meg, de mellette nyirokcsomó-megnagyobbodás is jelentkezett. Dorka antibiotikumos kezelést kapott, ami a lázát levitte, azonban a vérvétel eredménye nagyon rossz lett; így az onkológiai gyermekosztályra irányítottak minket. Csontvelő-biopsziából kézhez kaptuk a diagnózist: Dorka leukémiás. A kemoterápiás kezelést azonnal meg is kezdték. Mivel az agyvízben is találtak rosszindulatú sejteket, ezért az elővigyázatosság kedvéért kapott koponyabesugárzást is.

Dorka fizikai állapota nagyon hamar leromlott. A kemoterápia minden mellékhatása előjött rajta, ugyanakkor a következő csontvelő-biopszia eredménye már negatív volt. Maga a kezelés jól hatott, de Dorkának volt egy bélgyulladása, másfél hónapig nem evett, nagyon lefogyott. Emellett egy gombás fertőzést és még több más betegséget is elkapott. A szervezete nagyon jól reagált a kezelésre, hamar eltűntek a rossz sejtek.

Lelkileg jól viselte és nem okozott nagy törést az életében. Amikor nagy fájdalmai voltak, magába fordult. A fájdalmát alvással tudta enyhíteni, ha már a fájdalomcsillapítók nem hatottak. A kórházban a sok alvás miatt depressziósnak hitték, de kiderült, hogy a fájdalomra reagált így. Amikor már nem voltak fájdalmai, akkor újra önmaga volt.

Dorka kezelései június végén értek véget, jelenleg gyógyszeres kezelést, azaz fenntartókezelést kap. Havonta négyszer kap injekciós kezelést is, akkor egy hétig nehéz, mert kijönnek rajta a mellékhatások, de szerencsére jól viseli. Már jár iskolába, amit a közösség miatt nagyon várt. A kórházi kezelések alatt magántanuló volt, de sikeresen le tudták őt zárni, így idén szeptemberben elkezdhette a nyolcadikat.

Az elmúlt időszak nagyon kemény volt mindenkinek. Sok tapasztalattal lettünk gazdagabbak, nagyon sok jó ember vett minket körül, akik nélkül ezt nem tudtuk volna végigcsinálni.

Dorka családtámogatási programunkban vesz részt, amely programot az adó 1 százalék felajánlásokból finanszírozunk.

TÁMOGATÁS