„Biankának hatalmas akaratereje van”

A most ötéves Biankánál 2014-ben diagnosztizáltak leukémiát, azóta sok minden történt, jelenleg fenntartó kezelést (A fenntartó kezelés alatt alacsony dózisú gyógyszeres terápiát alkalmaznak, hogy elpusztítsák a fennmaradó ráksejteket-a szerk.) kap.

Az interjút Bianka édesanyjával, Szilviával készítettük.

– Mikor vették észre, hogy Bianka leukémiás?

– Bölcsödébe járt. Nagyon életvidám kislány volt; imádott enni és játszani, aztán egyre gyakrabban hívtak a bölcsödéből, hogy menjek érte, mert nincs jól. Belázasodott, elment az étvágya, mindig aludni akart, nem volt életkedve. Mindig, amikor elvittük orvoshoz, vírust diagnosztizáltak nála. Később vérzett az orra, a hasa is bekeményedett, a testén pedig apró pöttyök és kék-zöld foltok voltak. A Heim Pál Gyermekkorházból mentővel vittek át minket a Madarászba, ott azonnal plazmát és vörösvérsejtet kapott, mert annyira kritikus volt az állapota. Másnap csontvelőt vettek tőle, melyből később kiderült, hogy a kislányom leukémiás. A kemoterápiás kezelést szinte azonnal elkezdték, ami több mint félévi kórházi benntartózkodással járt. Jelenleg folyamatos felülvizsgálatokra, állapotfelmérésekre járunk, emellett pedig gyógyszeres kezelést kap. A szteroidoktól meghízott, kihullott a haja és nehezen viselte a bezártságot. Elméletileg idén már mehet odviba, azonban most magas a fehérvérsejt-száma, így most ismét laborozzák.

– Hogy reagált minderre a család?

– Bianka nővére nagyon nehezen viselte testvére betegségét, ő most hat éves. Nagyon sokat játszanak együtt, imádják az állatokat, beöltöznek, közösen babáznak. Mi szülőként az első perctől úgy álltunk hozzá, hogy meg fog gyógyulni és hazajön velünk. Mondtuk neki, hogy meg fogsz gyógyulni, viszont a gyógyszereket be kell venni. A kezelés hatására fájtak a végtagjai, amiket folyamatosan kenegettünk. Bianka mindig ment az ápolónőkhöz, hogy kéri a gyógyszerét, mert beveszi és hazamegy. Erős, stramm kislány; minden rendben lesz.

Bianka családtámogatási programunkban vesz részt, amely programot az adó 1 százalék felajánlásokból finanszírozunk.

TÁMOGATÁS