„Bálint hihetetlen lelki erővel bír”

A hétéves Bálintot nyirokcsomórákkal diagnosztizálták 2014-ben. Immár másfél éve tünetmentes.

Az interjút Bálint édesanyjával, Edittel készítettük.

– Mikor diagnosztizálták Bálintnál a rákot?

– 2014 februárjában könnyebben megfázott, még láza sem volt. Azonban a baloldali nyirokcsomója látványosan megnőtt, körülbelül egy féltojásnyira. Két hónap után sem múlt el a nyirokcsomó-duzzanat, így elvittem a háziorvoshoz. A vérvétel és az ultrahang sem mutatott ki semmiféle elváltozást. Annyira jók voltak a leletei, hogy az egyik orvos macskakarmolásos betegségre gondolt. Valóban van egy cicánk, aki megkarmolta a nyakát; tehát ez a diagnózis akár igaz is lehetett volna. Bence antibiotikumot kapott, de a duzzanat így sem csökkent, a vérképében pedig nem találták azt a kórokozót; ami ezt a nagyobbodást okozhatta. A szövettanon a sebész is azt mondta, hogy nincs ok aggodalomra, mert valamilyen gyulladás lehet, nem kell félni. Sajnos a szövettani eredmény nem ezt igazolta. A fiamnál nyirokcsomórákot diagnosztizáltak. Feltételezték, hogy kezdeti stádiumban van, amit a PET-CT is igazolt. (A PET-CT vizsgálatban két módszert egyesítenek: a PET- és a CT-technikát. Ezeket egy időben, egymás mellett alkalmazva lehetővé válik a normális és a kóros működési állapotok megjelenítése és a CT segítségével a testről készített merőleges metszetekkel azok pontos térbeli ábrázolása is – a szerk.)

– Milyen kezelést kapott Bence?

– Két hónapon át, 2014 nyarán kemoterápiás kezelést kapott. Azóta tünetmentes. Kétszer fél évet kellett kórházban tölteni, abban az időben meséltünk, kifestőztünk, iskola-előkészítő munkafüzetet töltöttünk ki, laptopon mesét néztünk. A kontrollvizsgálatokkor rettegtem, hogy milyen lesz a vérképe, de most már elhiszem, hogy minden rendben.

– Ennél nagyobb próbatétel nem hiszem, hogy fog várni minket az életünk során, de Bálint nagyon erős és pozitívan állt a dologhoz. Amikor elbizonytalanodtam, engem is erősített. Hihetetlen lelkierővel bír. Ha más is végiggondolja, akkor a saját gyermeke erejéből ő is tud építkezni. El kell fogadni, és el kell hinni, hogy meggyógyul a gyerek, muszáj ebben hinni!

Bálint kedvenc időtöltése a lovas íjászat, Március 26-án, egy versenyen is részt vesz. Mi szurkolunk Bálintnak, hogy váltsa valóra az álmait.

Bálint családtámogatási programunkban vesz részt, amely programot az adó 1 százalék felajánlásokból finanszírozunk.

TÁMOGATÁS