„Az orvosok nem sok reményt fűztek hozzá, de nagy volt benne az élni akarás”

Kincső betegségére egy véletlen baleset folytán derült fény 2013 novemberében, ezt követően éles fordulatot vett a kislány élete.

2013. október elején leesett a csúszdáról, ezt követően nagyon fájlalta a hátát, alig bírt mozogni, a röntgen azonban nem mutatott ki semmi elváltozást. Mivel a fájdalmak nem múltak, ezért az alaposabb orvosi vizsgálat a vérből túl kevés trombocitát mutatott ki, a csontvelőből pedig az derült ki, hogy 93 százalékban rossz sejtek vannak Kincső testében.

Interjúnk Kincső édesanyjával, Ágnessel készült.

– Mi történt a diagnosztizálást követően?

– Minket haza sem engedtek a kórházból. Megindították a rossz sejtek bomlasztását, kaptunk infúziót, utána elkezdődtek a nyolc hónapon át tartó kemoterápiás kezelések. Volt úgy, hogy kéthavonta csak egy-két napra tudtunk hazajönni. Jelenleg Kincső fenntartókezelést kap.”

– Mennyire élheti Kincső olyan életet, mint egy egészséges kislány?

– Kincső óvodás, végül is mehet közösségbe, csak nagyon oda kell figyelni, mivel a gyógyszer – amelyet jelenleg is szed – gyengíti az immunrendszerét és nagyon féltjük, nehogy összeszedjen valamit. Egy héten egy-két alkalommal délelőtt viszem be az óvodába, hogy azért menjen közösségbe. Nagyon szeretne már rendszeresen járni.

– Hogyan élte meg Kincső a történteket illetve hogyan kezelte szülőként ön a helyzetet?

„Nagyon bátor volt. A szurkálásokat is nagyon jól tűrte. Az orvosok mindig megdicsérték, hogy nem sírt, nem vergődött. Voltak a szteroidnak mellékhatásai: három hónapig nem bírt lábra állni, ment a hasa, véres volt a széklete, fájt a hasa. 2014 februárjában kétoldali tüdőgyulladást kapott; lélegeztető gépen volt egy hétig, az orvosok nem sok reményt fűztek hozzá, de nagy volt benne az élni akarás. Bennem összeomlott minden, mintha nem is ezen a világon lennék, csak kerestük, mi lehet a megoldás, hogyan lehetne meggyógyítani. Nagyon sokat sírtunk, hiszen a családunkban soha nem volt ilyen. Ezt nem is lehet megfogalmazni. Csak az járt a fejünkben, hogy meg fog halni a gyermekünk, hiszen nagyon sokan meghalnak. Kincsőt bíztattuk nagyon sokat, a szülei, a testvére, az orvosai. Bele kellett törődni, hogy ezt végig kell csinálni. Kincsőnek van egy tizenegy éves testvére, aki ott volt, amikor Kincső leesett a csúszdáról. Kincső nővére sokáig önmagát hibáztatta a történtekért. Szerencse volt a szerencsétlenségben, hiszen így időben kiderült Kincső leukémiája.”

Kincső nagyon szeretne egy laptopot, de imádja a telefonos játékokat és szívesen rajzol.

Kincső családtámogatási programunkban vesz részt, amely programot az adó 1 százalék felajánlásokból finanszírozunk.

TÁMOGATÁS