András, aki hősiesen küzdött mindvégig

A 16 éves Andris jelenleg kórházban fekszik. Transzplantálták. Édesanyjával folytatott beszélgetésből az is kiderült, hogy alig várja, hogy kikerüljön a steril boxból és motorozni tanuljon…

Andris kálváriája 2012-ben kezdődött, amikor csillapíthatatlan hőemelkedés és köhögés jelentkezett. A köhögésre köptetőszirupot, a lázra pedig antibiotikumot kapott, azonban egyik tünet sem akart csillapodni, sőt, a láza még emelkedett is. Ezért vérvizsgálatot is végeztek a fiún, amiből kiderült, hogy nagyon magas a fehérvérsejt száma. Az MR-vizsgálat a vesékben, valamint a mellkasban is több, pár centiméter nagyságú tumort mutatott ki.

A doktornő leült velünk, és elmondta, hogy rákos a fiam. Azt mondtuk Andrisnak, nincs más választásunk, mint túlélni, úgy, hogy gyerünk, csináljuk a kezeléseket, amiket mond a doktornő!

„Rengeteg türelem és kitartás kellett ahhoz, hogy ezt az időszaknak kibírjuk valahogy. Rengeteg segítséget kaptunk az orvosoktól és a nővérektől” – válaszolt Andris mamája arra a kérdésre, hogy miképp lehetett túlélni ezt az időszakot.

Két évig kemoterápiás kezelésben részesült, egy hétig pedig sugárkezelést is kapott. Sajnos azonban a kezelések végezte után öt hónappal ismét kiújult betegsége, most viszont komolyabb segítségre volt szüksége. A bátyja alkalmas volt donornak, ezért Andrison csontvelő-átültetést hajtottak végre. Most várják, hogy a sejtek növekedésnek induljanak. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor engedik haza.

Édesanyja folyamatos támogatása mellett András nagyon ügyesen, kitartóan viselte ezeket a megpróbáltatásokat. Nagy fájdalommal töltötte el viszont, hogy a szülei évekkel azelőtti válása után bátyja az édesapjához költözött, kapcsolata a család másik felével érezhetően elkezdett hidegülni.

Andrisnak – aki egyházi iskolába jár – saját bevallása szerinti erős hite is segített a fájdalom és a szenvedés elviselésében.

A jelenleg magántanuló Andris jövő szeptemberben szeretne már iskolába járni. Kedvenc tantárgya a matematika és az angol. A tanulással nincsen probléma, jó eszű gyerek, ezért mindenképpen egyetemen szeretne továbbtanulni.

Andris élni akarása legyen példa mindenki számára! Kívánjuk, hogy soha többé ne kelljen szembenéznie ezzel a szörnyű betegséggel!

András 2013 októbere óta családtámogatási programunkban vesz részt, amely programot az adó 1 százalék felajánlásokból finanszírozunk.

TÁMOGATÁS