„Szonja egy igazi cserfes kislány lett”

A négy és fél éves Szonja szabadidejében gördeszkázni szeret és kalandparkba járni. 2013-ban diagnosztizáltak nála mellékvesekéreg-daganatot, azóta pedig sok minden történt vele.

Az interjút Szonja édesanyjával, Grétával készítettük.

– Szonja 2013 márciusában lázasodott be és került kórházba. Készítettek egy hasi ultrahangot, akkor tudtuk meg, hogy mellékvesekéreg-daganata van (a mellékvese a vese felső csúcsán foglal helyet). Ezt követően egy MRI-vizsgálatot (a technikát elsősorban az orvosi diagnosztikában használják a test szerkezetének leképezéséhez – a szerk.) is elvégeztek. Március 25-én életmentő műtétet hajtottak végre rajta, áprilisban pedig megkezdték a hat alkalomból álló kemoterápiás kezelést. A műtét során eltávolították Szonja jobb mellékveséjét, és ki kellett kimetszeni részeket a májából és a rekeszizomból.

A mellékvesekéreg-daganat nagyon ritka, általában felnőtteknél, főként ötven-hatvan éves férfiaknál fordul elő. Szonja nagyon jól viselte a műtétet és az azt követő kemoterápiás kezelést is. Habár a kezeléseknek vége, a mai napig gyógyszeres kezelés alatt áll.

– Kellett három hét, mire feleszméltem és összeszedtem magamat, hiszen ő csak rám számíthat. Rá kellett jönnöm, hogy minden rosszban meg kell látnom a jót.

– A mostani vizsgálatok szerencsére jók lettek. Azonban szeptember körül elkezdett hízni, így jelenleg a vérvétel eredményére várunk, hogy mi okozhatja a hízást. Négy és fél évesen huszonöt kiló. Egy gyönyörű kislány.

Szonja nagyon szeret óvodába járni. Eleinte nehezen illeszkedett be, mivel a betegsége miatt nem beszélt korának megfelelően.

– Foglalkozásokra járunk, ahol fejlesztik a beszédkészségét. Heti kétszer járunk ezekre az órákra. Szonja szépen fejlődik: fantasztikus eredményeket értünk el, egy igazi cserfes kislány lett. Eddig a verstanulás is nehézséget jelentett számára, mára viszont énekeket és verseket is el tud mondani.

Szonja a családtámogatási programunkban vesz részt, amely programot az adó 1 százalék felajánlásokból finanszírozunk.

TÁMOGATÁS