Richárd legyőzte a pajzsmirigydaganatot

A tizenhét éves Richárdnál tavaly tavasszal diagnosztizáltak pajzsmirigydaganatot.

Az interjút Richárd édesanyjával, Beátával készítettük.

– A nyakán vettük észre egy kitüremkedést, olyan volt mintha struma (a pajzsmirigy megnagyobbodása – a szerk.) lenne. Kisvárdában nincsen gyermekpajzsmirigy osztály, így átkerültünk Nyíregyházára, ahol mintát vettek a pajzsmirigyből, a szövettan azonban rossz híreket hozott: carcinomát (a pajzsmirigy rosszindulatú daganatos megbetegedése – a szerk.) diagnosztizáltak nála. Debrecenben ismételten megműtötték, majd ezt követte egy sugárkezelés. A sugárkezelést hat napon át kapta egy ólomszobában, ahova nem mehettem be vele. A kezeléstől étvágytalanság alakult ki nála, gyomor- és nyaki fájdalmai lettek. A kezelések ellenére a pajzsmirigyben maradt egy másfél centis terület, amiről januárban ultrahangfelvétel készült. Az ultrahang már csak egy rákos pajzsmirigy darabot mutatott ki, ami végül három milliméteresre zsugorodott össze szeptembertől januárig. Augusztusban megyünk legközelebb ultrahangos kontrollra. Ha az összezsugorodott pajzsmirigy továbbra is ott lesz a nyakában, akkor még egy sugárkezelésen kell átesnie. A nyaki fájdalmai továbbra sem múltak el, jóval levertebb és jobban izzad, mint a betegség előtt. Élete végéig pajzsmirigyhormont kell szednie, de szerencsére mást már nem.

– Lelkileg nagyon nehezen viseltem a történteket, borzalmas érzés volt, amikor megtudtuk, hogy lehet rosszindulatú is a daganat. Richárd sokkal jobban viselte, mint én, végig bízott abban, hogy meg fog gyógyulni.

Richárd jelenleg rendészeti szakközépiskolába jár, ahol osztályelső. Tervei között szerepel, hogy továbbtanul a Rendőrtiszti Főiskolán vagy a Tanárképző Főiskolán.

Richárd családtámogatási programunkban vesz részt, amely programot az adó 1 százalék felajánlásokból finanszírozunk.

TÁMOGATÁS