Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/html/leukemias.hu/public_html/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1517

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/html/leukemias.hu/public_html/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1518

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/html/leukemias.hu/public_html/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1519

Petra, a 14 éves kamaszlány története


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/html/leukemias.hu/public_html/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1517

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/html/leukemias.hu/public_html/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1518

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/html/leukemias.hu/public_html/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1519

Kovács Petra_14 éves mielodiszpláziás lányKét évvel ezelőtt kezdődtek az akkor 12 éves kislány megpróbáltatásai. Csak annyi látszott rajta, hogy nagyon fáradékony, és szokatlanul sokat alszik. Ezek alapján talán nem is tűnne fel, hogy valami komoly baj lehet, mivel azonban az anyukája az egészségügyben dolgozik, biztosra akart menni. Bevitte hát a kislányt a központi klinikára egy teljes kivizsgálásra.

A vérkép alapján egyértelmű volt, hogy a kislány trombocitaszáma vészesen alacsony, ezért egy ideig arra gyanakodtak, hogy leukémiás. De a pontos diagnózis felállításához további vizsgálatokra volt szükség, mint később kiderült, nem alaptalanul. Ez alatt az idő alatt a kislány szteroidos kezelést kapott, amitől majdnem harminc kilót hízott. Sajnos a kezelés utólag teljesen fölöslegesnek bizonyult.

Az orvosok bár mindent megtettek, mégis csak fél év múlva sikerült megállapítani, hogy Petrának egy nagyon ritka, különös betegsége van, ami idősebb embereknél gyakoribb. A neve mielodiszplázia, ami egy csontvelő rendellenesség. A vérben drasztikusan csökken a vörösvérsejtek, a fehérvérsejtek és a vérlemezkék száma, annak ellenére, hogy maga a csontvelő őssejtekben gazdag. Az is kiderült, hogy Petránál a betegség szerzett formája fordult elő, fertőzés következtében egy vírus bejuthatott a csontvelőjébe, ami leállította a működését.

Ez egy súlyos, végső soron pedig halálos betegség. A mielodiszpláziás betegeknél nagyobb valószínűséggel alakul ki leukémia. Petra orvosai azonnal megkezdték a kislány tüneti kezelését, ami főként vérátömlesztésből, és vértermelődést serkentő gyógyszerekből állt. Ez volt az elsődleges, és egyetlen tennivaló, hiszen a kislány betegsége folytán hirtelen alakult ki egy életveszélyes fokú vérszegénység. Elviselhetetlen fájdalmai voltak, amiknek csillapítására narkotikumokat kapott, mindeközben pedig mesterséges táplálásra szorult.

„Anya, soha nem adom fel! Ne izgulj, kibírom!” – ezekkel a szavakkal bíztatta a szenvedései ellenére is mosolyogni képes kislány a betegágyánál aggódó édesanyját.

Hosszú kórházban töltött hónapok következtek, ami alatt az egyetlen reményt egy mihamarabbi csontvelő átültetés jelentette Petra számára. Mivel a kislánynak nincs testvére, a csontvelő-állapota miatt pedig a sajátja sem jöhetett szóba, ezért csak az idegen donoros átültetés maradt.

Petra várólistára került. Az orvosok versenyt futottak az idővel, hogy megmenthessék a kislány életét. Sok szerencse kellett ahhoz, hogy három hónap várakozás után megtalálják a megfelelő donort. A transzplantációra tavaly márciusban került sor. A műtét sikeres volt, de Petra állapota még sokáig válságos maradt. Szinte az összes szövődmény jelentkezett nála, ami ilyenkor elő szokott fordulni: vastagbélgyulladás, veseproblémák és még sorolhatnánk. Még miután kiengedték Petrát a steril boxból, utána is úgy kellett rá vigyázni, mint a hímes tojásra, nehogy elkapjon valamit. Petra egyáltalán nem szégyellte kopaszságát, és nem is csinált belőle nagy ügyet.

A kilökődést gátló gyógyszereket egészen idén júniusig kellett szedni. Petráék havonta járnak vissza kontrollra a transzplantációs központba, a végleges gyógyulást pedig öt év múlva mondhatják ki. Ma már csak táplálék kiegészítőket és vitaminokat szed, erősnek és egészségesnek érzi magát, habár rendszeresen meg van fázva, de ez ilyenkor még természetes. Az oltásokat is újra meg kell kapnia, jó pár vakcina beadása még hátra van. Szeptembertől az iskolát is újrakezdhette, ami nagyon fontos az életében, hiszen orvos szeretne lenni. Petra úgy érzi, hogy nincsenek véletlenek, minden okkal történik. Azzal, amin keresztül ment, emberségesebb, megértőbb, jó orvos válhat belőle. A kislány kitűnő tanuló, emellett pedig nagyon aktív, szeret korcsolyázni, teniszezni is.

Petra jelesre vizsgázott kitartásból, optimizmusból és rendíthetetlen élni akarásból! Azt kívánjuk neki, hogy lelkiekben maradjon mindig ilyen erős, pozitív személyiség, és soha többé ne legyen beteg!

Petra 2013. október 1. óta családtámogatási programunkban vesz részt, amely programot az adó 1 százalék felajánlásokból finanszírozunk.

 

TÁMOGATÁS