Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/html/leukemias.hu/public_html/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1517

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/html/leukemias.hu/public_html/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1518

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/html/leukemias.hu/public_html/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1519

„Ha valaki nem tudja róla, hogy milyen gondokkal küzd, nem is feltételezi, hogy ő egy beteg gyermek.”


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/html/leukemias.hu/public_html/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1517

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/html/leukemias.hu/public_html/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1518

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/html/leukemias.hu/public_html/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1519

Patrik, 7 éves daganatos gyermek

Patrik még csak 7 éves, ám nem felhőtlen a gyermekkora, hiszen már megtanulta, mit jelent betegnek lenni. Pajzsmirigy daganata van.  2011 októberében vette észre az édesanyja a nyakán kidudorodó csomót. Akkor úgy érezte a család, nincs tovább, megáll az élet, azt hogy daganatos a fiúk, nem lehet ép ésszel felfogni. Ám muszáj volt felállniuk és továbbmenniük. Nem magukért, hanem Patrikért.

 

Milyen előzményei voltak a daganatos betegségnek?

 „Patrik nyakán megjelent egy csomó. Főleg akkor látszott, amikor erőlködött vagy sírt. Azonnal orvoshoz fordultunk, pontosabban orvosokhoz, hiszen ide-oda küldözgettek bennünket, különböző vizsgálatoknak vetették alá, de nem derült ki a csomó oka. A vérkép sem mutatott ki semmit. Antibiotikumos kezelést kaptunk, a csomó mégsem akart eltűnni, egyre inkább nőtt. Ezen kívül sokat köhögött, többször volt náthás, ami szintén feltűnt. Miután láttuk, hogy nincs változás Patrik állapotában, elvittük Pécsre, ahol megműtötték, azaz mintát vettek a csomóból. A szövettani vizsgálat alapján itt már sajnos megállapították, hogy Patrik daganatos, s így felküldtek bennünket Budapestre a Tűzoltó utcai Gyermekklinikára.

Ezzel elindult a lavina.”

 

Mi volt Patrik daganatos betegségének a kezelési módja?

„Miután kivizsgálták Budapesten is, szintén műtétre került sor, hiszen el kellett távolítani a daganatot teljes mértékben. 9 napig voltunk bent a kórházban, aztán másfél hónap elteltével kellett visszamennünk, hiszen következett a sugárkezelés. Kemoterápiát nem kapott egyáltalán, de nemsokára ismét megyünk ellenőrzésre, akkor majd eldől, hogy van-e szükség rá vagy elég hatékonynak bizonyult a sugarazás.”

 

Mennyire viselte meg ez a daganatos betegség Patrikot?

„Boldogan elmondhatom, hogy annyira nem viselte őt meg. Nem látszik rajta semmi. Ha valaki nem tudja róla, hogy milyen gondokkal küzd, nem is feltételezi, hogy ő egy daganatos gyermek. A műtét után, illetve a sugárkezelés után sem volt nagyon elkeseredve. Természetesen volt neki is nehezebb napja, amikor panaszkodott, ám ez ritkán fordult elő. Akkor félt egy kicsit, amikor MRI vizsgálatra mentünk, de nem azért, mert az fájdalmat okozott volna neki, hanem, mert az a gép nagyon nagy, és félelmetes.”

 

Ön szerint mit fogott fel ebből az egészből Patrik?

„Ő tudja, hogy neki pajzsmirigy daganata van. Azt is tudja, mit jelent az, hogyha egy gyermek daganatos, mivel jár ez a betegség. A következményekről azonban nem igazán beszéltünk vele, nem szeretnénk megijeszteni. Úgy gondoljuk, a lényeget tudja, amihez joga van, de nem erőltetjük ezt a témát. Ugyanúgy viselkedünk vele, ahogy azelőtt, minden úgy zajlik körülötte, ahogy eddig is, tehát próbáljuk a régi kerékvágásban élni az életünket, és nem éreztetni vele a változást. Természetesen érzi a változást. Bár nem mondja, én látom rajta, hogy érthetetlen számára a sok kezelés és utazás, ami ezzel jár. Egy másik példa: sokat kérdezgette az elején, hogy ő mért nem járhat óvodába, ahogy eddig is tette, mért kell ennyit hiányoznia? Azt mondtuk neki, azért van ez az egész, mert megbetegedett, és ki kell kezeltetni őt ahhoz, hogy ismét egészséges legyen. Nem zúdítottam rá a teljes igazságot, szerintem nem kell tudnia a mélységekig ennek a betegségnek a részleteit.”

 

Mit viselt a legnehezebben Patrik?

„A testvére hiányát. Van egy 11 éves Dominika nevű nővére, akivel nagyon szeretik egymást. Őt hiányolta folyton. Még nem volt ilyen eset, hogy huzamosabb ideig távol legyenek egymástól, főleg ilyen probléma miatt. Dominika már érettebb, ő többet felfog ebből az egészből. Amikor kiderült, hogy Patrik daganatos, borzasztóan megijedt. Azóta sokkal engedékenyebb, jobban odafigyel rá, meg az iskolában is állandóan felügyeli, nehogy valaki megpróbálja bántani az öccsét.”

 

Mi adhat erőt a szülőnek ebben a nehéz helyzetben?

„Az, hogy látom a gyerekemet. Ő az egyetlen dolog, ami erőt adhat. Őszintén szólva nagyon nehéz, de ezen az úton végig kell menni. Ezt csinálni kell. Nincs visszaút. A gyermek miatt erősnek kell lenni, ő az, aki fontos. A szülőnek az a dolga, hogy mellette legyen és fogja a kis kezét.”

 

Patrikra még vár egy pár kezelés, az is lehet, hogy műtét, illetve kemoterápia. Ezt még előre nem lehet tudni, mivel mindig az adott kontrolvizsgálat eredménye dönti el.

Kedves Patrik! Mi reménykedünk, hogy, hamar felépülsz és ismét egészséges, boldog gyermek leszel, és társaidhoz hasonlóan a legnagyobb gondod a tanulás lesz!

TÁMOGATÁS