Évi nagy álma, hogy öttusázó legyen

A tizenkét éves Évi kisbaba kora óta betegeskedik, ma már azonban kitartásának, családjának és az orvosoknak köszönhetően javuló egészségügyi állapottal kezdte meg az iskolát.

Az interjút Évi édesanyjával, Katalinnal készítettük.

– Körülbelül féléves korától Éva egyre gyengébb volt, folyton fertőzéseket kapott el. Ezekre antibiotikumos kezeléseket kapott, de hiába. A körzeti orvos a kórházba utalt be minket, ahol vérvétel után kiderült, hogy Évinek alacsony a hemoglobinszintje. Másfél éves kora óta transzfúziók tartották életben. Nagyon gyenge volt, alig járt oviba. Azt gondolom, hogy vagy háromszázszor szúrták meg. Volt egy csontvelőbetegsége, mindig romlott egy kicsit az állapota. Nem volt könnyű: sok fájdalma volt, sok mindenből kimaradt.

– Körülbelül kilencévesen elkapott egy influenzát. Ettől kezdve felgyorsult a transzfúziók száma: havonta kellett, hogy vért kapjon. Többször vettek tőle csontvelőmintát, mivel túl sokat kapott el fertőzéseket. Az egyik ilyen alkalommal kiderült, hogy úgynevezett mielodiszpláziája van. Ez egy preleukémiás állapot, amit csak csontvelő-transzplantációval lehet megelőzni. Ebből az állapotból sokszor gyógyíthatatlan leukémia fejlődik ki.

– Évi kétszer évet ismételt, most lesz tizenkét éves, de negyedikes. A vérszegénység végtagfájdalommal, ingerlékenységgel, fáradsággal jár. Tavaly a csontvelő-átültetésre készítettük őt föl. A csontvelő-átültetés előkezelése gyanánt kemoterápiát kapott, majd megtörtént maga a csontvelő-átültetés is. Egy német fiatalember volt Évi donora. Az oltások egy részén már túl van, jelenleg havonta járunk kontrollra.

– Évi jól vette a lelki akadályokat. Nem beszél a múltról, sem a sorstársakról, sem a nővérekről. Az mondta, hogy tavaly ilyenkor volt neki a legrosszabb.

Évi jelenleg még barátkozik az iskolával. Kosárlabdázik, amit nagyon szeret.

Évi családtámogatási programunkban vesz részt, amely programot az adó 1 százalék felajánlásokból finanszírozunk.

TÁMOGATÁS