Dániel megkezdte a fenntartókezelést

Dániel igazi örökmozgó három és fél éves kisfiú, aki a kórházban töltött idő alatt egy nagy kedvencével, a tablet-tel foglalta le magát.

Az interjút Dániel édesanyjával, Boglárkával készítettük.

– Januárban derült ki, hogy Dánielnek rosszindulatú daganata van. A nyaka és az álla közötti részen egy dudort találtam, akkor elvittem a háziorvoshoz, aki azt mondta, hogy ez egy sima gyulladás. Voltunk ultrahangon, vérvételen, ott sem találtak semmit. Kaptunk egy kéthetes antibiotikum-kúrát, de a duzzanat nem húzódott vissza. A háziorvos ekkor beutalt minket a pécsi gyermekklinikára, ott egy röntgenezés, egy CT és egy teljes kivizsgálás után diagnosztizálták a rosszindulatú daganatot. Négy napot töltöttünk az intenzíven, mivel Dániel mellkasa tele volt folyadékkal, olyannyira, hogy szívét a jobb oldalra tolta át. Február elején kapta meg az első kemoterápiás kezelését, melyre jól reagált a szervezete, szeptemberben kapta meg az utolsó kezelését. Jelenleg gyógyszeres fenntartókezelés alatt áll. Október 26-án megyünk MRI-kontrollvizsgálatra, és ha jók az eredményei, akkor eltávolítják a centrális vénakatétert Voltak nehézségek: amikor betették a vénakatétert, légmellet kapott, a kemoterápia mellékhatásaként pedig újra kellett tanítani járni.

– Januárban elhagyott a párom, így ezt a küzdelmet Danival egyedül csináltuk végig. Sok támogatást kaptunk, Dániellel a kezelés alatt foglalkozott pszichológus is, ugyanis az ágyhozkötöttség nagyon megviselte, mai napig nyomot hagyott a viselkedésén a kórházban töltött idő. Hiányzik neki a gyerektársaság, akikkel játszani tud, de reményeim szerint tavasszal már megkezdheti az óvodát.

Dániel családtámogatási programunkban vesz részt, amely programot az adó 1 százalék felajánlásokból finanszírozunk.

TÁMOGATÁS