Csenge újra iskolába szeretne járni

A most tizenegy éves Csengénél rákot diagnosztizáltak, azonban pozitív hozzáállásának és kitartásának köszönhetően mára jó irányban halad a teljes gyógyulás irányába.

Az interjút Csenge édesapjával, Péterrel készítettük.

Hogyan derült ki, hogy Csenge rákos?

– Fájlalta a hasát, azt mondta, tompa fájdalmai vannak. Párszor elmentünk a körzeti orvoshoz, de nem jutottunk előrébb. Bevittem a Heim Pál Gyermekkórházba, ahol rögtön kitapintották, hogy van valami a hasüregben, ezt követően hasi ultrahangot, valamint MRI-vizsgálatot végeztek el nála. Készhez kaptuk a diagnózist: Csenge rákos. Április végén járt le az aktív kezelése. Öt kemoterápiás kezelést kapott, ami ötször hat-hét napot foglal magába. Jelenleg semmilyen kezelést nem kell kapnia, most májusban megyünk MRI-kontrollra, vérvételre. Egy műtét még vár rá, amikor kiveszik a portját (a port ez és ez – a szerk.).

Hogy viselte a kemoterápiás kezeléseket?

– Csenge nagyon pozitív személyiség, lelkileg nem nagyon viselte meg a dolog, az sem, hogy a haja kihullott. Most már nagyon hiányzik neki a közösség, menne vissza az osztályába. A kezelésnek vannak mellékhatásai, néha dühkitörései vannak, de igazából a lázon kívül nem volt más tünete.

Mint szülő, mit üzenne a hasonló helyzetben lévőknek?

– Úgy gondolom, hogy az elején nagyon pontosan föl kell mérni, miről van szó, hogy az ember úgy álljon hozzá, hogy tudja, mi fog történni. Pontosan kell tudni, hogy mekkora a baj, kitartásra pedig nagy szükség van. Sokszor előfordul, hogy Csenge nem úgy viselkedik, mint egy átlag gyerek, ilyenkor sok türelem kell hozzá.

Mit csinál Csenge szabadidejében?

– Sajnos a sok kórházi tartózkodás miatt nagyon nem volt más lehetősége, mint számítógépezett, telefonozott, TV-t nézett, rajzolt és olvasott. Járt be hozzá tanár, így tanult is, az osztályzatait is ez alapján kapta. Csenge szeretne visszakerülni az iskolai közösségébe. Ha minden jól megy, szeptemberben kezdi a hatodik osztályt.

Csenge családtámogatási programunkban vesz részt, amely programot az adó 1 százalék felajánlásokból finanszírozzuk.

TÁMOGATÁS