Bernadett nehezen illeszkedett be az óvodába

A hatéves Bernadett augusztusban mehetett először óvodába, a beilleszkedés döcögősen ment, nem sokan mondanák meg róla, hogy megküzdött egy súlyos betegséggel.

Az interjút Bernadett édesanyjával, Ibolyával készítettük.

Bernadett tüneteit kezdetben allergiás reakciónak vélték, a kislány testén csalánkiütésre emlékeztető, viszkető foltok jelentek meg, idézte fel a Ibolya.

– A családban sok az allergiás, én is az vagyok, s mivel ez örökletes, nem gondoltuk, hogy leukémiája van. Elvittük orvoshoz, ahol a véréből megállapították, hogy alacsony a trombocitaszáma.
(A trombocitopénia a véralvadás folyamatában résztvevő vérlemezkék (trombociták) számának csökkenését jelenti, számos betegség okozhat alacsony vérlemezkeszámot, de az ok többnyire ismeretlen.- a szerk.) Leukémiát diagnosztizálták nála. Az allergiás tüneteket megelőzően Betti két hónapig folyamatosan meg volt fázva, nem múlt el neki.

Bernadett nyirokcsomói a leukémia következtében megnagyobbodtak. Egy visszamaradt, ki nem kezelt tüdőgyulladás következményeképp pedig foltokat találtak a tüdején.

– Egy beavatkozás során mintát, váladékot vettek a kislányom tüdejéről. A visszamaradt tüdőgyulladás következményeképp gombás fertőzés lépett fel nála, amit gyógyszeres úton kezeltek is. Először nagyon csúnyán köhögött és fulladozott, így csak később tudták elkezdeni nála a kemoterápiás kezelést, valamint a port beültetését is.
(A Port-katéter egy kis fémkazetta gumi felsőrésszel, melyet a mellkas bőre alá ültetnek be. A katéter a bőr alatt, a kulcscsontnál egy vénába, majd a szívhez vezet. Vérvétel vagy transzfúzió esetén a nővér egy tűt vezet a porton lévő gumi felsőrészbe – a szerk.) Nehezen viseltük. Összeszorul a szívem, ha visszagondolok az elmúlt időszakra. Öthetente jártunk vérvételre, most már csak havonta kell kontrollra mennünk.

Betti ezt követően megkezdte héthónapos intenzív kemoterápiás kezelését. Legjobban a haja elvesztése fájt neki. Jelenleg is tartó fenntartó kezelést (gyógyszeres kezelés – a szerk.) kap, mely februárban ér véget.

– Bernadett bezárkózott lett, jártam vele pszichológushoz is. Viszont öt hónapja már óvodába is jár, a közösség nagyon jót tett neki. Az elején nagyon nehéz volt a reintegrációja, de az óvónők azt mondták, hogy nagyon jól beilleszkedett ahhoz képest, hogy volt másfél év kihagyása és nem volt gyerekek között.

Bernadett nagyon szeret babákkal és társasjátékokkal játszani, bár édesanyja elmondása szerint hosszabb ideig nem köti le sok minden.

Bernadett családtámogatási programunkban vesz részt, amely programot az adó 1 százalék felajánlásokból finanszírozunk.

TÁMOGATÁS