Barbara már alig várja az iskolát

Barbara októberben lesz nyolc éves, jelenleg magántanuló, de már alig várja, hogy közösségbe mehessen és játszhasson a kortársaival.

Az interjút Barbara édesanyjával, Katalinnal készítettük.

– Májusban lesz három éve, hogy Barbinál diagnosztizálták a leukémiát. Egy nagyon gyorsan növekedő csomó volt a nyakában. Először azt gondoltam, hogy játszás közben megütötte, de a csomó folyamatosan nőtt. Kecskeméten elvittem orvoshoz, ott leukémiát állapítottak meg. Barbara akkor még román állampolgár volt, ezért ott még nem kezelték. Kilenc hónapig Marosvásárhelyen kezelték, kemoterápiát kapott. Az állampolgárság megszerzését követően Szegedre kerültünk, ahol sugárkezelést is kapott, azonban a daganat fél év után ismét kiújult. Márciusban lesz egy éve, hogy Miskolcon őssejt-transzplantáción esett át. Szerencsére jelenleg minden rendben van.

– A doktornő azt mondta, hogyha Barbara megkapja a szükséges védőoltásokat, akkor ősztől iskolába tud menni. Jelenleg itthon tanul, de jobban szeretné, ha mehetne iskolába. Eleinte azt hittem, nem fogom tudni elviselni, hogy beteg a lányom, utána megtanultam a betegségével együtt élni. Ha ő képes ezeket a nehézségeket átvészelni, akkor én is képes kell, hogy legyek. Barbi nagyon okos, gyorsan leszűri, ha baj van. Megkérdezte, hogy meg fog-e halni, mondtam, hogy nem, ilyenről szó sincs, csak most nem olyan jók az eredmények, de biztosan jobb lesz.

– Barbi nem járt óvodába, nyáron nem mehetett strandolni. Eleinte kérdezgette, hogy ő nem lehet olyan, mint más gyerek. Próbálta kezelni, de nehéz volt.

Barbi nagyon szeret meséket nézni, babázni, de mivel betegsége miatt nem járhatott óvodába, így leginkább arra vágyik, hogy kortársaival lehessen.

Barbara családtámogatási programunkban vesz részt, amely programot az adó 1 százalék felajánlásokból finanszírozunk.

TÁMOGATÁS