Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/html/leukemias.hu/public_html/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1517

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/html/leukemias.hu/public_html/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1518

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/html/leukemias.hu/public_html/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1519

A 17 éves Regina kálváriája


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/html/leukemias.hu/public_html/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1517

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/html/leukemias.hu/public_html/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1518

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/html/leukemias.hu/public_html/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1519

Szarka Regina_17 éves leukémiás lány_webkicsiRegina fiatal kora ellenére már nagyon sokat szenvedett… Talán többet is, mint kellett volna. Hogy miért? A történetéből megtudhatod.

Tavaly tavasszal kezdődött, ekkor Regina belázasodott, amit heteken keresztül alig tudtak csillapítani. Természetesen orvoshoz vitte a lányát az édesanyja, de eleinte teljesen más okokra. A lázon kívül a lánynak erős gerincfájdalmai voltak, emiatt a lumbágó is szóba került, erre kapott kezelést. Éjszakákon át hűtőfürdőben áztatták a beteg lányt, mert már a lázcsillapító sem hatott. Elég sok idő eltelt ezekkel a tünetekkel, és nem nagyon változott semmi.

Regina anyukája ekkor „saját kezébe vette az irányítást”, mondván, ez így nem mehet tovább, és elvitte egy gócvizsgálatra. Jól is tette, mert már a vérképen is látszott, hogy komoly probléma van, ezután még csontvelőmintát is vettek. Kiderült, hogy Regina leukémiás.

Elég szörnyű megtudni az ilyesmit, de legalább tudták, hogy mi a baj, és hogy kezelhető. Az orvos el is mondta Regináéknak, hogy mindenképpen kemoterápiára van szükség.

Sajnos a kezelés nem ment zökkenőmentesen. Már pár alkalom után észrevette az édesanyja, hogy a lányának vörösödik az arca, puffad a mellkasa… Valószínűleg helytelenül helyezték föl a portot, ennek következtében fordulhatott elő, hogy a citosztatikumos oldat a mellkas szöveteiben felgyülemlett, és itt és a nyirokszövetekben is gyulladást okozott. Azonnal életmentő műtétet hajtottak végre a leukémiás lányon, aminek során a felgyülemlett folyadékot és nyirokcsomókat is el kellett távolítani.

Amikor folytatni tudták a kezelést, a portot a másik oldalon helyezték be, de ezúttal sem sikerült jól… A vénát átszúrták, és emiatt is szövődmények alakultak ki, Regina vért köhögött fel. Újból meg kellett műteni, azonban a beavatkozás során a tüdőcsúcs sérült, emiatt Regina maradandó légzési nehézségekkel küzd.

Regina sokáig próbálta tartani magát, de nem mindig sikerült neki. Bizony néha azt érezte, hogy nem érdemel ennyi szenvedést… Jelenleg nem kaphatja a rendes kemoterápiát, az egészségi állapota miatt, ami most elég rossz. Nagyon szeretne már rendesen iskolába járni, erről az elhatározásáról alig tudta lebeszélni a szakorvos. Végül megegyeztek abban, hogy csak akkor fog bejárni rendesen, ha már kielégítő lesz az állapota. Addig marad magántanulónak, de így is hetente egy alkalommal bejár az iskolába, ha nincs nagyon rosszul a tablettáktól.

Sajnos tavaly októberben újabb probléma merült fel, ugyanis azóta Regina epilepsziás lett. Emiatt egész nap felügyeletre szorul, nem lehet magára hagyni, mert bármikor rohama lehet. Egy roham alkalmával elejtette a laptopját, ami számára a tanulás és a világra való kitekintés eszközét jelentette. Sajnos a készülékben javíthatatlan károk keletkeztek. Barátai a betegség miatt lassan elmaradoztak mellőle, így nagyon magára maradt. Bár édesanyja próbálja tartani a lányban a lelket, de ez nem pótolja a kortársai barátságát.

Kéthetente járnak be vérvételre, a portot pedig vérmérgezés gyanúja miatt el kellett távolítani. A testének bal oldala minimális vérutánpótlást kap, mert korábbi szövődmények miatt az aortáját el kellett varrni. Bal karja ennek következtében hidegebb, lényegesen gyengébb, kevésbé tudja használni. A helyreállító műtétet pedig csak akkor tudják elvégezni, ha az alapbetegségből meggyógyul. Jelenleg étvágytalan, és a gyógyszerek is eléggé legyengítik, amit vitaminkúrával próbálnak ellensúlyozni. Nem egyszer előfordult már, hogy a kötelező gyakorlati órákon rosszul lett, és haza kellett jönnie.

Egy kis jó hír a családnak, hogy Regina nővére ikreket vár. A kicsik szülei mindenképpen szeretnék a köldökzsinór vért levétetni, hiszen ez a gyermekeknek később betegség esetén őssejt-terápiával segíthet a gyógyulásban, és még az is lehet, hogy Reginának is tudnak majd segíteni.

Ha javulnak Regina élettani értékei, akkor a jelenlegi kemoterápiás tabletta adagot föl kell emelni a mostani napi 9 db helyett 15-re. Remélhetőleg ez a kezelés is elég hatékony lesz a betegség legyőzésében, és akkor a későbbiekben infúziós kemoterápiára már nem lesz szükség.

Nagyon szorítunk Reginának, hogy hamar gyógyuljon meg, maradéktalanul! Sok erőt és kitartást kívánunk neki tiszta szívből! Ne add fel, megéri harcolni!

Regina 2014. április 1. óta családtámogatási programunkban vesz részt, amely programot az adó 1 százalék felajánlásokból finanszírozunk.

TÁMOGATÁS