Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/html/leukemias.hu/public_html/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1517

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/html/leukemias.hu/public_html/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1518

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/html/leukemias.hu/public_html/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1519

A 16 éves Dani története


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/html/leukemias.hu/public_html/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1517

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/html/leukemias.hu/public_html/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1518

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/html/leukemias.hu/public_html/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1519

Kovács Dániel_16 éves daganatos fiú_webkicsiDani június elején lett rosszul az iskolában, hánynia kellett, ezután hazaküldték. A fiú hazaérve megkérte bátyját, hogy kísérje őt el orvoshoz, mert az állapota tovább romlott. A háziorvos a vizsgálat után azt tanácsolta neki, hogy diétázzon, illetve ügyeljen a folyadékbevitelre.

Másnap Dani már nem is bírt felkelni. Alig evett-ivott valamit, szinte állandóan csak aludt. Az édesanyja felhívta a háziorvost, aki azt tanácsolta nekik, hogy menjenek be a kórházba kivizsgálásra. Az orvosok megdöbbentek azon, hogyan kerülhetett a fiú ilyen szörnyű állapotba egy-két nap leforgása alatt. Azt mondták, ilyen tüneteket drogfogyasztóknál és/vagy súlyos depressziós betegeknél tapasztaltak. Végül még ugyanazon hét szombatján végeztek egy MR vizsgálatot, amiből kiderült, hogy Daninak agydaganata van.

Választani kellett, hogy hová küldik tovább a daganatos fiút, Budapestre, Debrecenbe vagy Miskolcra, ahol aztán a további lehetőségeket eldönthetik. Miskolcra esett a választás. Egy MR vizsgálat és alapos tanácskozás után az itteni orvosok közölték, nem tudják vállalni a fiú műtétjét. Ezért innen a következő útjuk Debrecenbe vezetett, ahol a szakorvos, miután meglátta Dani leleteit, közölte: nem lehet megműteni. Egy úgynevezett térfoglaló daganat típusról van ugyanis az esetében szó, amely beépül a sejtek közé, így nem lehet jól körülhatárolni. A hét centiméteres daganat a homloklebenyben helyezkedett el.

Még ott Debrecenben elvégezték a biopsziát, ami visszaigazolta, hogy rosszindulatú daganattal állnak szemben. Ezután Miskolcon kezdték meg Dani kezelését. Másfél hónapon keresztül heti öt alkalommal végeztek rajta sugárkezelést, ezzel egy időben pedig elkezdték a kemoterápiát is. Ez kéthetente egy alkalom infúzión keresztüli kezelést jelentett, amit összesen egy évre terveztek az orvosok. A rosszulléteit okozó agyi nyomás már az első pár kezelés után enyhülni kezdett, a kínzó fejfájások lassan elmúltak. Dani most van túl a 12. kemoterápián, ami azt jelenti, hogy még körülbelül fél évig fog tartani a kezelés ezen része. Kiegészítő kezelésként havonta öt napig tabletta szedése is szükséges.

Mára már jó hírek is érkeztek Daniék számára, ugyanis a két hónappal ezelőtt elvégzett MR vizsgálat eredménye igazán bíztató, mivel úgy tűnik, hogy a daganat és a körülötte lévő ödéma mérete jelentősen csökkent.

Utólag derült ki, hogy Daninak nem először alakult ki agyi ödémája, és szerencse volt, hogy ilyen tüneteket idézett elő, hiszen ebből lehetett még éppen időben észrevenni, hogy baj van.” – meséli a kamasz fiú édesanyja.

December végén vagy január elején esedékes a következő MR vizsgálat, aminek az eredményét majd Debrecenben fogják kiértékelni, majd pedig eldöntik, mi a teendő, lehet-e szó vagy egyáltalán szükséges-e műtéti beavatkozás. A kemót azonban előreláthatólag mindenképp folytatni kell.

A körülményekhez képest Dani jól van, a kemót már egészen jól viseli, annak idején a sugárterápiával sem volt különösebb gond. A kezelés mellett az ismert, megbízható, daganatos megbetegedésben kezelt betegek számára kifejlesztett táplálék-kiegészítőket is szedi, ezzel is erősítve a szervezetét.

Dani minden erejével a gyógyulásra koncentrál, amellett, hogy minden idejét igyekszik vidám elfoglaltságokkal és a családjával eltölteni.

Már túl vagyunk a kezdeti sokkon, nem kérdezgetjük magunkban folyton, hogy miért éppen velünk történik mindez. Elfogadtuk, hogy nekünk most az a dolgunk, hogy ezt az egészet végigcsináljuk. Nagyon bízunk benne, hogy sikerülni fog.

Dani informatikus szakra jelentkezett a középiskolába, de a kezelések miatt egyelőre szüneteltetnie kell a tanulmányait. Az édesanyja otthagyta a munkahelyét, hogy a lehető legtöbb időt tölthessék együtt, amíg Dani meg nem gyógyul, így a rengeteg kiadást a kevéske ápolási pótlékból és a családfő szerény jövedelméből próbálják kigazdálkodni, de anyagi segítség nélkül ez szinte lehetetlen.

Szívből kívánjuk Daninak, hogy sikeresen és minél hamarabb fejeződjön be a kezelés, és a jövő évben már megújulva, egészségesen folytathassa tovább az életét!

Dani 2014. október 1. óta családtámogatási programunkban vesz részt, amely programot az adó 1 százalék felajánlásokból finanszírozunk.

TÁMOGATÁS