A két éves kislány, Níla története

Szász Níla_2 éves daganatos kislány_webkicsiTavaly augusztusban vették észre a szülők a kislány fürdetése közben a kis puklit a hátán, a vesék környékén. Mivel a háziorvos nem tudott biztosat mondani, beutalta a gyermeket a kórházba, ahol további vizsgálatok vártak rá. Egy hét múlva derült ki, hogy Nílának vesedaganata van.

A tumor már olyan előrehaladott állapotban volt, hogy kitüremkedett a bordák közül. A kemoterápiás kezelést hamar elkezdték. A terápia közel egy hónapon keresztül tartott, utána pedig műtét következett. Sikerült eltávolítani a tumor nagy részét, azonban ehhez sajnos a teljes jobb vesét is fel kellett áldozni.

Az operáció után folytatni kellett a kemoterápiát, ráadásul még egy hosszabb sugárkezelést is végig kellett küzdenie a pici daganatos lánynak.

A sugárkezelés már véget ért, de a kemoterápia még mindig folyamatban van. Hetente kell bejárni, ha pedig nem adódik komplikáció, akkor két-három nap után haza lehet jönni, a hétvége pedig a regenerálódással, a hányinger és egyéb mellékhatások elleni küzdelemmel telik. A kemoterápia utáni első három nap a legnehezebb, ilyenkor még az étel illatától is rosszul szokott lenni a kislány. Nílának igen rosszul esik, hogy kihullott a hajacskája, szóvá is szokta tenni, hogy a szüleinek miért van haja, neki pedig miért nincsen.

Az orvosok szerint meglepően jól bírja a kezelést, s mi is észrevettük, hogy jóval erősebb, mint mi. A 39 fokos lázban is csak mosolygott, és játszani akart”- meséli az édesapa.

Níla nemrég beiratkozott az óvodába, de az egészségi állapota miatt idén még biztosan nem fogja elkezdeni.

A csoportba nem mentünk be a fertőzés elkerülése miatt, de az óvónőkkel beszélgettünk, megdicsérték Nílát, hogy milyen ügyes, s értelmes leányzó.

Május végén lesz majd egy MR vizsgálat, addigra már látszódni fognak a műtét utáni kemoterápia hatásai. Az egész család reménykedik, hogy a kezelés minél hatékonyabbnak fog bizonyulni, és a kislány tünetmentessé válik hamarosan.

Níla mindig nagyon várja, hogy hazamehessen a nővéréhez, ugyanis együtt igazán kreatívak tudnak lenni, festegetnek, mondókát tanulnak, sőt már a számokat gyakorolják.

Sokszor orvosdit játszunk, ilyenkor Níla az ápolónő, és mi megyünk hozzá ujjbökire (injekcióra). Egy ideje szeret énekelgetni, s bizony minket, felnőtteket is megszégyenít, mert ő jobban tudja a mondókákat is, mint mi. Szeret a szabad levegőn lenni, sétálni, játszani az udvaron, van, amikor be sem akar jönni a házba.

Mi is nagyon szorítunk Nílának, hogy minél hamarabb meggyógyuljon, és addig is őrizze meg a kitartását és a jókedvét!

Níla 2014. február 1. óta családtámogatási programunkban vesz részt, amely programot az adó 1 százalék felajánlásokból finanszírozunk.

TÁMOGATÁS