Életmentő gyógyszeradagoló készülékekhez jutott a Heim Pál Gyermekkórház

A Gyermekleukémia Alapítvány 2022. évvégi adománygyűjtése során 5 millió forint gyűlt össze, melyből a szervezet 5 db PrefusorSpace infúziós gyógyszeradagoló készüléket vásárolt a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Onkológiai Osztálya részére

A leukémiás és daganatos betegek ellátásánál kiemelt fontosságú a kemoterápiás készítmények, illetve az infúziók precíz adagolása. A pontatlan adagolás ugyanis a gyógyszerek hatékonyságának csökkenéséhez, és akár a gyógyszerek által okozott mellékhatások fokozódásához vezethet.Az infúziós pumpák alkalmazásával a Heim Pál Gyermekkórház leukémiás gyermekeket ápoló személyzete a gyógyszer adagját óra/perc pontossággal be tudja majd állítani. A napi folyadékbevitel hasonló pontosságú szabályozása sem jelent majd problémát a készülékek használatával.

„A daganatok, leukémiás betegségek ellátásában alkalmazott, nemzetközi tanulmányokhoz csatlakozó protokollok ilyen precíz gyógyszer, illetve folyadék bevitelt kívánnak meg. A napjainkban alkalmazott, korszerű kemoterápiás kezelések kivitelezése – az mondható –, hogy elképzelhetetlen ilyen készülékek segítsége nélkül. Különösen érvényes ez a gyermekellátásnál, mivel itt viszonylag kisebb gyógyszer- és folyadékmennyiség pontos adagolására van szükség.

A támogatásnak köszönhetően a beszerzett készülékek a jövőben elősegítik majd a kezelések eredményességét, másrészt csökkentik a terápiás beavatkozásokat esetlegesen kísérő mellékhatások, szövődmények kialakulásának valószínűségét” – mondta dr. Péter György, osztályvezető főorvos.

A leukémia a rák egy különleges fajtája, mely a csontvelő vérképző szöveteiben alakul ki. A leukémiás sejtek megjelenésével párhuzamosan a fehérvérsejtek száma hirtelen megnő, ugyanakkor az egészséges vörös- és fehérvérsejtek száma csökken, ez megakadályozza a normális sejteket a fertőzések leküzdésében. 

Szerencsére a gyermekleukémia ma már 80%-ban gyógyítható betegség, ám a kórházi kezelések és a beteg gyermek ápolása jelentős terhet ró a családokra. A Gyermekleukémia Alapítvány (korábban Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány) ezeket a nehézségeket igyekszik megkönnyíteni a beteg gyermekek és családjaik számára. 

TÁMOGATÁS