3 millió forint a Semmelweis Onkológiai osztályok részére

A civil adománygyűjtés a Gyermekleukémia Alapítvány jóvoltából valósult meg. A nagylelkű felajánlásokat a kórház egy hordozható készülék beszerzésére fordítja majd, mely lehetővé teszi a leukémiás gyermekek gyors, szállítás nélküli vizsgálatát.

A leukémiás gyermekek szülei a steril körülményeket és a gyermekek biztonságát szolgáló kórházi protokoll miatt gyakran rákényszerülnek, hogy magukra hagyják gyermeküket. Ilyen lehet például az elkülönített kórházi vizsgálatok vagy életmentő műtétek ideje. Az ágy melletti, hordozható ultrahang készülék lehetővé teszi, hogy a gyermekeket akár szüleik jelenlétében is megvizsgálhassák. Ennek nagy előnye, hogy a szövődményeket gyorsan, tűpontosan felismerhetik, ezáltal lehetővé téve egy életmentő beavatkozást.

„Ezúton is szeretnénk kifejezni hálánkat minden nagyvonalú civil és vállalkozói felajánlásért, melynek köszönhetően a gyermekek gyors vizsgálata akár szüleik óvó jelenlétében is lehetségessé válhat. Ez a készülék nagyban hozzájárul ahhoz, hogy megkönnyítse a leukémiás gyermekek és szüleik számára a kényszerű ápolási időt” – mondta Fodor Zsuzsanna, az alapítvány kurátora.


A leukémia szó jelentése „fehérvérűség”. A rák ezen fajtája ugyanis a csontvelő vérképző szöveteiben keletkezik, amely a fehérvérsejtek termeléséért felelős. A leukémiás sejtek megjelenése esetén a fehérvérsejtek száma rohamosan megnő, ám az egészséges vörös- és fehérvérsejtek száma csökken. Emiatt a normális sejtek nem képesek ellátni szokásos feladatukat a fertőzések leküzdésében. 

A jelenség miatt jelentős kockázatot hordoznak magukban az életmentő műtéteket követő esetleges szövődmények, illetve a betegség kiújulásakor fellépő mellékhatások, például a hormonális működési, növekedési vagy fejlődési zavarok, vagy egy második daganat előfordulása.

Szerencsére a gyermekleukémia ma már 80%-ban gyógyítható betegség, ám a kórházi kezelések és a beteg gyermek ápolása jelentős terhet ró a családokra. A Gyermekleukémia Alapítvány (korábban Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány) ezeket a nehézségeket igyekszik megkönnyíteni a beteg gyermekek és családjaik számára. A kórházi adománygyűjtések mellett családtámogatási programot is működtetnek, valamint nyári táborokat szerveznek a leukémiás gyermekek és testvéreik számára.

Az alapítványnál lehetőségünk van akár rendszeres adományozóvá válni a leukemia.hu oldalon keresztül, vagy saját bankunkban a rendszeres átutalás beállításával a 11702036-20689775 számlaszámra.

TÁMOGATÁS