Gyermekkori daganatos megbetegedés kis hőse: Áron története

A daganatos megbetegedés Áron esetében csontrákot jelent, amellyel a kisfiú hősiesen felvette a harcot.

A gyermekkori daganatos megbetegedés szinte a semmiből jelent meg Áronék családjában, s hosszú hónapok végeláthatatlan küzdelmét jelentette a kisfiú számára. Szerencsére ma már egyre közelebb van a gyógyuláshoz a kis hős, de még nem ért véget teljesen az út. Az eddigi megpróbáltatásokról Áron apukája mesélt.

A daganatos megbetegedés tünetei Áronnál

A 10 éves Áronnál a daganatos megbetegedés első a jele egy térdfájdalom volt tavaly márciusban, ám senki nem gondolt azonnal a legrosszabbra, hisz a fociedzéseken gyakran előfordulnak a sportsérülések. A fájdalom azonban nem múlt el, tovább fokozódott, így a család egy idő után orvosról orvosra járt. Sokáig semmi válasz nem érkezett a térdfájdalom okára, majd amikor az már a kisfiú combjáig hatolt, akkor egy újabb röntgen által megállapították: a felső combcsontban egy 8-9 cm-es daganat van, és spontán törése volt. Ekkor Áron már nem tudott lábra állni.  

A daganatos megbetegedés először nem mutatkozott meg a röntgeneken, ám sokadjára megszületett a diagnózis róla.

Azonnal felvették a harcot a daganatos megbetegedés ellen

A rosszindulatú elváltozást felfedő röntgen után Áron már nem mehetett haza a kórházból, másnap a fővárosi gyermekortopédiára szállították, és a biopsziát követően egyértelművé vált a diagnózis: osteosarcomával, csontrákkal állnak szemben. A daganatos megbetegedést elsőként kemoterápiával kezelték,  majd amikor ennek köszönhetően a tumor visszahúzódott, megoperálták Áron lábát.

Bár az egész család bízott benne, hogy a kis betegnek lehetősége lesz a végtagmegőrző műtétre, ez végül nem jöhetett szóba. Tavaly szeptemberben megtörtént a teljes bal láb amputációja. Ezt követően folytatták a kemoterápiás kezelést, miközben a daganat a tüdőt is elérte, ami egy újabb, 7,5 órás, és szerencsére sikeres beavatkozást jelentett Áron számára.

A daganatos megbetegedés ellen kemoterápiával és műtéttel vették fel a harcot, ami lelkileg is megterhelő volt Áron számára.

Lassan minden jobbra fordul

A sikeres műtétet követően egészen áprilisig kemoterápiát kapott utókezelésként a kis beteg, s sajnos a táplálásához szondára volt szükség. Áron erőn felett, példaértékű kitartással viselte a nehézségeket, majd ahogyan befejezték a kemoterápiát, úgy lett fizikailag és lelkileg is egyre jobban. Jelenleg még kerekesszéket használ, de ősszel megérkezik a lábprotézise is. A rehabilitációnak, valamint a mindennapos gyógytornának köszönhetően már annyit erősödött, hogy több mint, 20 métert is meg tud tenni járókerettel.

A gyógyulás felé vezető út még nem ért véget, hisz augusztusban találtak a kisfiúnál egy 3 mm-es elváltozást, így újabb kivizsgálásokra, illetve kontrollra van szükség, ám a remény sosem múlik el, hogy a daganatos megbetegedés örökké a múlté legyen. Áron pedig nemcsak a betegséggel járó nehézségeket győzte le, hanem a vizsgákat is, így évismétlés nélkül folytathatja az iskolát.

A daganatos megbetegedés ellenére sem állt meg az élet, ha tudtak, csempésztek egy kis kikapcsolódást a kezelések közé.

A daganatos megbetegedés lelkileg és anyagilag is megterhelő

Mint Áron apukája is rámutatott, az apró örömök, a kikapcsolódás elengedhetetlen egy ennyire megterhelő időszakban. Éppen ezért a család nyáron úgy döntött, hogy egy több hetes nyaraláson töltődik fel lelkileg, de a kezelések alatt is mindig figyeltek arra, hogy kimozdítsák a betegség fogságából a kisfiút. A segítségre pedig nem csupán Áronnak volt szüksége. A logisztikában, a technikai kivitelezésben a család a barátaira, ismerőseire támaszkodott, anyagi téren pedig a Gyermekleukémia Alapítvány volt nagy segítségükre.

Áron és családja vidéken él, míg a kezelések, műtétek, vizsgálatok Budapesten zajlanak máig. A Gyermekleukémia Alapítvány által minden egyes hónapban átutalt 35 000 forint az útiköltség fedezésében támogathatta a családot. Ez a családtámogatási összeg az adományozóink nélkül nem lenne. Így arra kérünk, ha teheted, akkor támogasd te is a leukémiával és daganatos megbetegedéssel küzdő gyermekek gyógyulását!

A család kérésére a kisfiú nevét megváltoztattuk, és nem a saját fotóit közöltük a cikkben.

TÁMOGATÁS